zonder titel

zonder titel
zonder titel zonder titel zonder titel zonder titel zonder titel zonder titel zonder titel

Plaats: Almere

Locatie: Haagweg

Kunstenaar: Ad Swinkels

Materiaal: klei, glazuur

Jaar: 1994


Beschrijving:

Ter gelegenheid van de oplevering van de 1000ste woning schonk bouwbedrijf H. Koopmans de gemeente een kunstwerk van de kunstenaar Ad Swinkels.

Swinkels koos voor dit kunstwerk klei omdat het past bij de inhoud van het werk. Het was het eerste keramische monumentale werk dat  Swinkels maakte. Het is bedoeld als tegenwicht voor het rechtlijnige karakter van de moderne woningbouw.

Het kunstwerk is geabstraheerd. De stapeling van losse elementen refereert aan een mensfiguur, die zich door de zware polderklei lijkt te bewegen. De gesloten vorm en de kleur roepen associaties met water en luchtbellen op. De oorsprong van de polder en het idee van de mens in zijn natuurlijke omgeving liggen in dit werk besloten.

Bij Ad Swinkels leven vormen en figuren op de rand van natuur en cultuur. Natuur reikt de vormen aan die zich samenstellen tot “autonome” vormen, die op hun beurt landschappen worden, of tot elementen die uit het landschap gehaald zijn en er weer naar terug wijzen.

De afmetingen van het kunstwerk zijn: 2,50 x 2,00 x 0,75 m.

Kunstenaar

Ad Swinkels is in 1940 in Deurne geboren. Van 1969 tot 1972 studeerde hij Plastische vormgeving aan de Koninklijke Academie in Den Bosch. In 1992, 1996 en 1999 heeft hij zich bij het Europees Keramisch Werk Centrum, eveneens in Den Bosch bijgeschoold in keramiek.

De natuur en dan vooral het landschap spelen een grote rol in het werk van Ad Swinkels en dat landschap staat eigenlijk altijd aan de bron van ieder beeld dat hij maakt.