De Gouden Man
Plaats: Almere Parkwijk
Locatie: Boomgaardweg
Kunstenaar: André Havas
Materiaal: gepolychromeerd brons
Jaar: 2003
Beschrijving:
Woningbouwvereniging de Groene Stad (tegenwoordig de Alliantie) heeft bij de gemeente lang moeten aandringen om toestemming te krijgen voor de bouw van de woontoren aan de Boomgaardweg. Oorspronkelijk was er laagbouw gepland. Rond de eeuwwisseling was Almere nog een beetje aan het zoeken. Houden we het laag, of gaan we de hoogte in? Om te vieren dat na lange procedures de gemeente instemde met de bouw van de vijftien etages hoge flat, liet Woningbouwvereniging de Groene Stad een kunstwerk vervaardigen. De opdracht ging naar André Havas. Hij maakte een meer dan levensgrote man gekleed in zwarte broek en zwart hemdje, een trotse bouwvakker. Het kunstwerk is gemaakt van brons, de ontblote lichaamsdelen zijn verguld met bladgoud. Met één hand leunt de man tegen een lantaarnpaal. Met de andere hand boven de ogen kijkt hij naar het gebouw dat hij mede tot stand heeft gebracht. Het kunstwerk heeft € 22.730,- gekost.
Zie ook: Beeldspraak van Omroep Flevoland
Kunstenaar
André Havas werd in 1949 in de Hongaarse stad Boedapest geboren. In de jaren '50 droomde zijn vader van een spectaculaire ontsnapping. Pál Havas, die als ingenieur werkte bij de Hongaarse lampenfabriek Tungsam, wilde een kleine onderzeeër maken om 's nachts met vrouw en zoon via de Donau naar Wenen te varen. Maar het is nooit zover gekomen. André was zeven jaar oud toen hij op 3 december 1956 met zijn ouders te voet de Hongaars- Oostenrijkse grens overstak. Net als 200.000 andere Hongaren ontvluchtte het gezin het communistische bewind en de onderdrukking die volgde op het neerslaan van de Hongaarse Opstand een maand eerder. Uiteindelijk belandden zij in Nederland. André Havas studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam en volgde een opleiding tot psychotherapeut. Daarnaast is hij bekend als beeldend kunstenaar.
In Boedapest staat het kunstwerk 'Duikboot naar de Vrijheid', naar het originele ontwerp van zijn vader Pál. Het kunstwerk symbool voor de vluchtelingen en voor de hoop die zij hadden op een nieuwe toekomst. In IJmuiden is het kunstwerk 'Dik Tom in de ton' te vinden dat hij samen met Floris de Graaf maakte, In Velzen bevindt zich een gevelornament met 6 vogels, in de Amsterdamse Anjelierstraat het kunstwerk 'Geveltoeristen' en in Almere de 'Gouden man'.