Baders

Baders
Baders Baders Baders

Plaats: Almere Haven

Locatie: Kerkgracht

Kunstenaar: Gijs Frieling

Materiaal: verf

Jaar: 2002


Beschrijving:

Op initiatief van Jan de Vletter, voormalig directeur van Woningbouwvereniging De Aliantie Flevoland (voorheen Groene Stad Almere), startte in 2002 een muurschilderingenproject in Almere Haven. Een aantal blinde gevels werden opgefleurd met figuratieve schilderingen. Het begon met een schildering van kunstenaar Gijs Frieling op de zijgevel van de woningen boven de Rabobank aan de Kerkgracht. Frieling gaf de wandschildering de titel 'Baders' mee, maar het staat ook bekend onder de naam 'De Ideale Stad'.

In deze schildering is diepte gesuggereerd door stapeling. Alle objecten zijn los van elkaar en boven elkaar geplaatst. De dingen die het verst weg zijn staan bovenin. De voorstelling lijkt uit lagen opgebouwd. In het midden zien we een waterpoel waarin een vrouw baadt. Daarboven zitten een man en vrouw bij een hoog oplaaiend kampvuur, hun kleding hangt over de takken van de boom waarbij zij zitten. Op de rand van de poel staan twee schoenen. Rechts boven zien we de twee scooter waarmee de baders naar deze plek zijn gekomen. Niet alleen mensen maar ook dieren komen naar de poel. Links drinkt een hert water en rechts onderaan loopt een tweede hert weg. 

Al vele jaren maakt Frieling naam met zijn enorme wandschilderingen. Het zijn ornamentele schilderingen van planten, dieren, kolommen en strikken die enerzijds de bestaande architectuur bevestigen en tegelijkertijd de gehele ruimte van sfeer veranderen. “Ik werk voor mijn muurschilderingen altijd met assistenten die door hun handschrift een hele eigen en belangrijke rol in het eindresultaat hebben, we werken niet met projecties of tekeningen, alles wordt door iedereen uit de hand geschilderd”.

Kunstenaar

Gijs Frieling is in 1966 in Amsterdam geboren. Zijn vader was stedenbouwkundige Dirk Frieling (1937-2011), één van de Founding Fathers van Almere. Van jongs af aan tekende Frieling. Van 1986 tot 1991 studeerde hij aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Daar heeft hij heel verschillende dingen gedaan. Pas in het eindexamenjaar besloot Frieling kunstschilder te worden. Van 1994 tot 1995 studeerde hij aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en maakte hij religieuze schilderijen.

Gijs Frieling schildert in eitempera en caseïnetempera op doek en papier en maakt regelmatig wand- en plafondschilderingen. Zijn eerdere werken waren direct christelijk geïnspireerd, de laatste jaren maakt hij geïdealiseerde voorstellingen van de plantenwereld als metaforen voor de goddelijke schepping. Zijn grote belangstelling voor volkskunst is in zijn werk terug te vinden. Over zijn werk zegt Frieling: "Ik probeer alle dingen waarvan ik houd bij elkaar te brengen in één grote samenhang. Door werken van anderen opnieuw te maken, worden ze van mezelf en kan ik er vrij mee omgaan. Mijn werk is een poging om de ontwikkeling van de schilderkunst als een eenheid voor te stellen. Een eenheid waarbinnen de verschillen tussen decoratieve schilderkunst, volkskunst, religieuze schilderkunst, 'hoge kunst' en avant garde niet meer dan contextueel zijn".

Gijs Frieling doceerde onder meer aan de Gerrit Rietveld Academie en de Minerva Academie in Groningen en publiceert in diverse media over kunst en aan kunst gerelateerde onderwerpen. Van 2006 tot 2010 was Gijs Frieling directeur van W139,  een productiehuis/tentoonstellingsruimte voor actuele kunst in Amsterdam. Sinds 1 juni 2010 is Frieling senior adviseur beeldende kunst voor het Atelier Rijksbouwmeester in Den Haag.

In 1999 won Frieling de Prix de Rome Schilderen.