Sterren kijken

Sterren kijken
Sterren kijken Sterren kijken Sterren kijken Sterren kijken

Plaats: Almere Haven

Locatie: Plein 44-46

Kunstenaar: Nanne Balyon

Materiaal: verf

Jaar: Omstreeks 2006


Beschrijving:

Op Plein 44-46 in Almere Haven was de Sterrenwacht Almere gevestigd. Een sterrenwacht is een instituut van waaruit sterren en andere hemellichamen worden bekeken en bestudeerd. De Stichting Sterrenwacht Almere heeft tot doel om de jeugd (weer) te interesseren voor wetenschap en techniek in het algemeen en de sterrenkunde in het bijzonder.

Op de buitenmuur van het instituut maakte Nanne Balyon drie figuratieve muurschilderingen met het thema “Sterren kijken”. Op de lange muur zijn twee volwassenen en vijf kinderen afgebeeld voor een kleurige sterrenhemel. De man zet de sterrenkijker klaar voor gebruik. De schildering van het heelal is geabstraheerd. Het lijkt alsof deze schildering op een gemetselde muur is aangebracht, maar in werkelijkheid is het metselwerk geschilderd. De realistisch geschilderde personen lijken geen onderdeel van de schildering uit te maken. Dit is echter suggestie, Balyon schilderde slagschaduwen om dit effect te bereiken. Om de hoek loopt een oudere dame achter een rollator. Zij bestudeert aandachtig een bord waarop de werking van de Schmidt-Cassegrain telescoop wordt uitgelegd. Op de laatste schildering plukt een meisje in een roze jurk de sterren van de hemel. Het meisje staat met haar rug naar de sterren toe en kijkt de beschouwer aan. Deze humoristische muurschilderingen laten zien dat sterren kijken niet afhankelijk is van leeftijd.

Sterrenwacht Almere is in 2016 verhuisd naar Markt 29 .

Kunstenaar

Nanne Balyon werd op 13 mei 1960 in Den Haag geboren. Hij groeide op in een artistieke familie en is de middelste van vijf broers, van wie ook André en Simon actief zijn als kunstschilder. Balyon leerde het vak aanvankelijk van zijn oudere broer André die sinds 1972 in Amerika woont en werkt. Daarna ging hij 2 jaar in de leer bij Hans van Moerkerken, één van Hollands beste landschapsschilders.

De belangrijkste inspiratiebron in het werk van Balyon is de natuur.  Met een voorkeur voor het Hollandse landschap kan Nanne de sferen van de jaargetijden met een ongelooflijke nauwkeurigheid raken. Nanne Bayon heeft in opdracht van bedrijven en gemeenten een aantal muurschilderingen gemaakt, onder meer in Amsterdam en Almere.