Zeven Zwaluwen

Zeven Zwaluwen

Plaats: Almere Stad

Locatie: Assenplein

Kunstenaar: Frans van der Ven

Materiaal: brons, rvs, hout, metaal

Jaar: 2000


Beschrijving:

In 3,5 jaar tijd is een stuk groen op het Assenplein omgetoverd tot een natuurlijke ontmoetingsplek met bankjes en een vijver. De bewoners benaderden Frans van der Ven voor een kunstwerk. Zij brachten met allerlei activiteiten een groot deel van het geld voor het kunstwerk bijeen. Het restant werd door het Anjerfonds en de gemeente bijgelegd. Op 8 december 2000 is het kunstwerk Zeven Zwaluwen van Frans van der Ven op het Assenplein, geplaatst, het laagste punt van Almere. Met de plaatsing van het kunstwerk was de renovatie van het plein een feit.

De zwaluwen zijn gemaakt van gegoten brons en hebben een spanwijdte van 30 cm. Ze vliegen in verschillende richtingen rond een 4,5 meter hoge dukdalf met peilmeter. Van der Ven maakte een kunstwerk vol symboliek. De zwaluwen staan voor “zo vrij als een vogel”. “Wees vrij door jezelf te zijn. Kom naar buiten”. Het getal zeven is een heilig getal. Het duidt op ‘heelheid’ in de schepping, op volledig zijn. Denk aan de zeven dagen van de week. Hiermee herinnert het kunstwerk eraan dat de wereld één geheel is en niet ophoudt bij de voordeur.

kunstenaar

Frans van der Ven is in 1955 in Arnhem geboren. Na het Gymnasium van het Aartsbisschoppelijk Klein Seminarie te Apeldoorn heeft hij zijn opleiding genoten aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede. Reeds van jongs af aan kon hij het niet laten om van alles met zijn handen te maken. Als kind was Van der Ven al een vervent dierenliefhebber en op de academie maakte hij zijn eerste dierportretten. Met de onthulling van zijn Kiekendief, op 9 januari 1986 door H.M. Koningin Beatrix bij de instelling van de provincie Flevoland, kreeg Frans van der Ven in één klap regionale bekendheid. Sindsdien werkt hij voornamelijk in opdracht van gemeenten, provincie en bedrijven. Sommige werken zijn ontstaan in opdrachtsituaties, andere uit pure aandrang om iets te creëren, zonder opdrachtgever. Altijd is de natuur de inspiratiebron. Specifiek hierbij is de geboeidheid van Frans van der Ven door de manier van bewegen, die eigen is aan het schepsel. Deze beweging brengt hem er soms toe een beeld te laten balanceren op de voorkant van een voet of de tip van een vleugel. Sinds 1982 woont en werkt hij in Almere.

In Epse is het Herdenkingsmonument Oxerhof van de hand van Frans van der Ven. In Amersfoort vind je het kunstwerk ‘Korenwolf, in Lelystad vind je in de hal van het Provinciehuis een bronzen ‘Kiekendief’, het symbool van de provincie Flevoland. In het genmeentehuis van Dronten en Emmeloord zijn replica's te vinden. In het Nieuw Land Erfgoedcentrum hangt een portretreliëf van zijn hand. Op Urk zijn twee kunstwerken van Van der Ven te vinden: 'Straatmozaïek' en 'Vissen'. In Almere staan de kunstwerken  'Zeven Zwaluwen', 'Fantasievogel' en 'Markers TIJDpad Zenith'. Tevens maakte Frans van der Ven voor Almere het bronzen relatiegeschenk 'De Hara'.