Vrouw met hond

Vrouw met hond

Plaats: Almere Stad

Locatie: Amersfoortweg 1

Kunstenaar: Hedi Bogaers

Materiaal: brons en terrazzo

Jaar: 1997


Beschrijving:

In 1986 werd dierenkliniek Labes opgericht door Mieke Labes. De kliniek verhuisde in 1997 naar een pand aan de Amersfoortweg. Voor de dierenkliniek is een kunstwerk te vinden van een zittende vrouw met hond op een rode terrazzo bank. De hond zit naast de vrouw. Zij aait de opgeheven kop van de hond met haar linkerhand. De rechter ligt op haar schoot. Aan de huid van het beeld is duidelijk te zien dat het kunstwerk eerst geboetseerd is voordat het in brons werd gegoten. Het kunstwerk is speciaal voor deze plek gemaakt door de kunstenares Hedi Bogaers uit Zierikzee. Dierenarts Mieke Labes kreeg het beeld 'Vrouw met hond' bij de opening van de nieuwe locatie cadeau van haar vader. 

Kunstenaar

Hedwig Gerda Cornelis Josephien Bogaers werd op 15 maart 1956 in Laren NH geboren. Zij volgde de opleiding plastische en ruimtelijke vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten Rotterdam en vestigde zich in 1976 in Zierikzee. De thema's die zij in haar werk gebruikte hadden vaak met recht en onrecht, strijd en overwinning en oorlog en vrede te maken. Iets zo kernachtig mogelijk verbeelden ervoer zij als een enorme uitdaging en zo ontstonden er, afhankelijk van het concept, figuratieve en abstracte beelden, tekeningen en schilderijen. 

Zij maakte o.a. kunstwerken in de openbare ruimte. In Middelburg zijn 'Pro Memorie' (1993), het Zeeuws Slavernijmonument (2005) en de fontein op Balans (2005) te vinden. In Terneuzen staat het kunstwerk 'Moere' (1996), in Almere 'Vrouw met hond' (1997) en in Sint Philipsland 'Zuudwest' (1998). 

Hedi Bogaers overleed plotseling op 5 april 2006 op 50-jarige leeftijd in haar woonplaats Zierikzee.