zonder titel

zonder titel

Plaats: Almere

Locatie: IJsselmeerweg

Kunstenaar: Hans Koetsier

Materiaal: beton

Jaar: 1986


Beschrijving:

De Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders gaf Hans Koetsier opdracht een ontwerp te maken voor de sporthal in de Waterwijk in Almere-Stad. De voorstelling moest het onderwerp “strijd” uitdrukken. Koetsier verteld hierover: “Ik bekeek de wand waarop de schildering moest komen en besloot, na een aantal schetsen te hebben gemaakt, tot een tegenvoorstel, want met een wandschildering kwam ik er niet uit. Ik kwam met een schets van het beeld dat nu voor de ingang van de sporthal staat. NIMIS in Cruquius heeft het beeld uitgevoerd en geplaatst”.

Voor de beelden in Almere koos Hans Koetsier letters van zijn eigen naam. De zeven meter hoge sculptuur is een K of H en is vervaardigd van beton en marmerscherven.

Dit kunstwerk maakt geen deel uit van Koetsiers markeringsproject.

Kunstenaar

Hans Koetsier werd op 12 juni 1930 in Utrecht geboren als zoon van de ongehuwde Maria Antoinette van Pieterson. Hij werd bij de burgerlijke stand ingeschreven als Johannes van Pieterson. Hans groeide op in het gezin Koetsier, en in 1942 werd zijn achternaam officieel gewijzigd.

Voordat hij in 1962 begon te schilderen, werkte Hans Koetsier in de reclame. In het midden van de jaren zestig maakte hij schilderijen en zeefdrukken waarop cijfers of fragmenten van cijfers te zien zijn. Hij werkte meestal in series, die vaak ook onderling samenhingen. Zijn werk werd aangekocht door Hans Paalman, directeur van het Stedelijk Museum Schiedam, en wordt gerekend tot de "koel-abstracte". Aan het einde van de jaren zestig maakte hij zijn eerste plastieken en realiseerde hij zijn eerste monumentale werken. Vrijwel tegelijkertijd werd het idee steeds belangrijker. Koetsier was vooral een conceptueel kunstenaar. Dat betekent dat een groot deel van zijn projecten nooit werd uitgevoerd. Hij ontwikkelde zich als beeldhouwer, emailleur, schilder en graficus.

Koetsier overleed op 30 augustus 1991 op 61-jarige leeftijd in Amsterdam. Hij werd begraven op begraafplaats Zorgvlied (gemeente Amstelveen) waar hij in 1982 al zijn grafsteen had laten plaatsen, met daarop een wiskundige formule die hij samen met de wiskundige Henk Barendregt had ontwikkeld. De steen werd vlak voor de dood van Koetsier aangekocht door de gemeente Amstelveen.