Monument voor een Woningwetwoning

Monument voor een Woningwetwoning

Plaats: Almere Haven

Locatie: Muiderweg 10

Kunstenaar: Anne Marie Backer

Materiaal: buxusstruiken

Jaar: 1981 / 1992


Beschrijving:

In opdracht van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders zijn in 1981 drie bijzondere eengezinswoningen gerealiseerd op een eilandje in de Leeghwaterplas, een vrijgezellenflat en de begane grond en eerste verdieping van een eengezinswoning. De omgevingskunstenares Anne Mieke Backer uit Rotterdam gebruikte als model voor deze woning de plattegrond van de kleinste woningwetwoningen die in de jaren ’70 van de twintigste eeuw in de Korn- en Oldewierden in Almere Haven gebouwd werden. De plattegrond van de huizen zijn opgebouwd uit buxushagen en veldesdoornen die met een roeiboot van het vasteland naar het eiland werden gebracht. Het huis bevat stoelen, een tafel een fornuis en een televisie, een wasmachine enz. Het meubilair is uitgevoerd met behulp van buxusstruiken. De blaadjes van de buxus zijn klein en de struiken groeien langzaam. Kort gemaaid gras dient als vloer.

Met dit kunstwerk refereert de kunstenares aan de strenge regelgeving voor de bouw van woningwetwoningen. Gedurende de eerste jaren houdt een modelleur de woningen en het interieur in model, maar na vier jaar wordt hiermee gestopt. In 1985 wordt het eiland via bruggen verbonden met het omliggende park. Te weinig onderhoud en vandalen zijn het kunstwerk fataal geworden.

In samenwerking met de kunstenares is in maart 1992 bij het Natuur- en milieucentrum Het Eksternest aan de Muiderweg, een nieuw levend huis aangepland. Deze woning bestaat alleen uit buxus planten en is gebaseerd op woningwetwoningen die te vinden zijn in de Korn- en Oldewierde in Almere Haven. In het landschap wordt het wel heel duidelijk hoe klein het oppervlak is waarop in deze minimale woningen geleefd moet worden, hoe klein de ruimte is die door de Woningwet als leefruimte werd toebedeeld. Het genootschap "het Levende Huis" zorgt ervoor dat het kunstwerk twee keer per gesnoeid wordt.

Kunstenaar

Anne Mieke Backer werd op 1 augustus 1950 op Surabaja (Indonesië) geboren. Van 1968 tot 1969 volgde zij haar opleiding aan de Academie Maximilien de Meuron in Neuchâtel in Zwitserland. Van 1969 tot 1974 studeerde Backer aan de Academie voor Beeldende Kunsten (AKI) in Enschede. Al tijdens haar studie was Anne Mieke Backer geïnteresseerd in de culturele vormgeving van de omgeving. Kort na haar afstuderen zocht de kunstenares naar mogelijkheden om haar levende huizen te realiseren.  Aanleiding voor “Levende Huizen” was het verhaal van een jong stel dat een nieuw huis betrok, waarbij vervolgens aan een kozijn een scheut ontsproot. In Almere verwezenlijkte zij één van haar eerste projecten. Verder heeft Anne Mieke Backer in Bernisse, Zwartewaal, Elahuizen en Ridderkerk Levende Huizen gerealiseerd.

Anne Mieke Backer woont en werkt op het Noordereiland in Rotterdam. Zij is landschapsarchitect en o.a. medeauteur van de Gids voor de Nederlandse Tuin- en Landschapsarchitectuur.