zonder titel

zonder titel
zonder titel zonder titel zonder titel zonder titel zonder titel zonder titel zonder titel

Plaats: Almere Stedenwijk

Locatie: Zwolleweg / Enschedepad

Kunstenaar: Arie Berkulin

Materiaal: cortenstaal

Jaar: 1984


Beschrijving:

Echnaton was de eerste middelbare school in Almere Stad en begon in 1983 met 140 scholieren en 12 docenten. Op het plein voor het schoolgebouw aan de Zwolleweg op de hoek bij het Enschedepad, ligt een beeld van Arie Berkulin. In 1979 en 1980 vervaardigde Berkulin een reeks vloerbeelden die hij lassend en schroevend opbouwde met restmateriaal van constructiewerkplaats. Steeds opnieuw onderzocht hij de combinatiemogelijkheden van driehoek, vierkant en cirkel. De vloer was steeds de basis van waaruit het beeld gebouwd werd. Anders dan hij gewoon was, smeedde hij deze beelden niet samen naar voorafgaande tekeningen en driedimensionale ontwerpen maar construeerde hij ze rechtstreeks met het definitieve materiaal. 

De geometrisch abstracte sculptuur voor het Echnaton is zo’n voorbeeld van een vloerbeeld. Arie Berkulin construeerde het beeld van cortenstaal. Het kunstwerk bestaat uit drie cirkels en zeven rechthoeken. Aan één zijde rusten de cirkels op de grond en richting het schoolgebouw verheffen zij zich, gesteund door de staande rechthoeken. Met vlakke onderdelen schepte Berkulin ruimtelijkheid. De kunstenaar zegt hierover: "Mijn werk gaat over ruimten, vormen, massa's. Het gaat over dingen en eigenlijk ook niet. Want het is juist die relatie tussen de dingen die mij boeit. Het zijn niet alleen de vormen als ook de gebieden, die ertussen liggen. Het zijn een soort tussenruimten. De beelden worden steeds lichter. Minder massa en minder groot van schaal".

Het geld voor het kunstwerk kwam vrij uit de in 1955 ingevoerde percentageregeling beeldende kunst voor scholen voor voortgezet en wetenschappelijk onderwijs die met overheidssteun gebouwd werden. Dankzij deze regeling kon 1% van het bouwbudget besteed worden aan een kunstopdracht.

Kijk hier voor meer informatie over dit kunstwerk.

Kunstenaar

Arnoldus Johannes (Arie) Berkulin is in 1939 in Gemert geboren. Als kind tekende Arie al veel. Hij volgt van 1952 – 1954 een opleiding textiele werkvormen aan de Ambachtschool in Helmond. Van 1956 – 1959 werkt hij als textielontwerper bij Vlisco in Helmond, een fabrikant voor Afrikaanse batikstoffen. Van 1956 – 1962 studeert Berkulin aan de afdeling tekenen en schilderen van de Academie voor Industriële Vorming in Eindhoven

Arie Berkulin start zijn loopbaan met het maken van tekeningen en schilderijen. Vanaf 1968 maakt hij constructieve beelden, waarin de basisvormen cirkel, driehoek en vierkant voorkomen. Zijn vroege werk kan men exact, constructief en ook systematisch noemen. Gaandeweg ontwikkelde zijn werk zich via abstracte reliëfs naar ruimtelijk werk, waarin bewerkingen zoals 'plooien' en 'vouwen' het beeld bepaalden. Centraal in zijn werk staan de spanning tussen twee- en drie-dimensionaliteit en het spel met corresponderende en contrasterende vormen.

Arie Berkulin krijgt in 1977 in Nederland bekendheid met zijn ruim tien meter hoge beeld Swing, dat werd geplaatst op een verkeersplein in Veldhoven. Pas toen hij in Sonsbeek een groep Engelse beeldhouwers met staal aan het werk zag raakte Berkluin enthousiast en gaat rond 1979 zelf aan de slag met vloerbeelden die hij opbouwt uit restmaterialen van constructiewerkplaatsen. De door de constructiebedrijven aangeboden maten en materialen bepalen mede de verschijningsvorm van de vloerbeelden.

Arie Berkulin was van 1972 tot 1982 docent aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en van 1981 tot 1999 aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.

Naast de sculptuur is hij altijd tekeningen, aquarellen en grafiek blijven maken. In 2002 kreeg hij de Jeanne Oosting Prijs in de categorie aquarelleerkunst.