Ontkieming

Ontkieming
Ontkieming Ontkieming Ontkieming Ontkieming Ontkieming Ontkieming Ontkieming

Plaats: Almere

Locatie: Veluwedreef / Cinemadreef

Kunstenaar: Joep van Lieshout

Materiaal: polyetser

Jaar: 2001


Beschrijving:

Voor het Helen Parkhurst College ontwierp Joep van Lieshout de sculptuur “Ontkieming”. Het okergele beeld is gemaakt van polyester en is 4.55 meter lang, 2.45 meter breed en 2.80 meter hoog. Het object heeft een organische vorm. De "Ontkieming" staat in de voortuin van de school en is niet alleen een kunstwerk, maar kan ook door de leerlingen gebruikt worden als bank of hangplek. De sculpturen van Van Lieshout zijn bedoeld om de toeschouwer in verwarring te brengen en zijn kijk op alledaagse voorwerpen aan te scherpen. Op deze manier probeert de kunstenaar de kloof tussen kunst en het leven van alledag te verkleinen.

Kunstenaar

Johannes Petrus Antonius (Joep) van Lieshout werd op 28 september 1963 in Ravenstein geboren. Hij bracht zijn middelbare schoolperiode door in Oss en studeerde van 1980 - 1985 aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Van 1985 – 1987 studeert hij aan Ateliers 63 in Haarlem waar hij met polyester begon te werken. Ook studeerde hij aan La Villa Arson in de  Franse stad Nice.

De eerste werken van Joep van Lieshout bestonden uit eenvoudige stapelingen van bijvoorbeeld stoeptegels en bierkratten. Enkele jaren later volgden zijn handgemaakte polyester meubels, wc’s, wastafels en caravans.

Van Lieshout voert zijn werk sinds 1995 uit onder de naam Atelier Van Lieshout (AVL). AVL is een in Rotterdam gevestigde groep kunstenaars waarmee hij samen zijn vrije werk en opdrachten uitvoert. AVL maakt autonome kunstwerken die zich begeven tussen het grensgebied van beeldende- en toegepaste kunst. Verschillende thema’s zoals machtsstructuren, economie, revolutie, leven en dood komen steeds weer terug in het werk van Van Lieshout.