Ontkieming

Ontkieming
Ontkieming Ontkieming Ontkieming Ontkieming Ontkieming Ontkieming Ontkieming

Plaats: Almere

Locatie: Veluwedreef / Cinemadreef

Kunstenaar: Joep van Lieshout

Materiaal: polyetser

Jaar: 2001


Beschrijving:

Bij de kruising van de Veluwedreef en de Cinemadreef staat een kunstwerk van Joep van Lieshout. Deze kunstenaar kreeg halverwege de jaren tachtig van de 20e eeuw bekendheid met beelden waarmee hij de grenzen tussen kunst en design verkende. Hij produceerde onderandere meubelsculpturen in grove vormen van polyester met uitgesproken kleuren als gifgroen of knaloranje. Dat is zijn internationale handelsmerk geworden. 

Voor het Helen Parkhurst College ontwierp Van Lieshout de sculptuur “Ontkieming”. Het okergele beeld is gemaakt van polyester en is 4.55 meter lang, 2.45 meter breed en 2.80 meter hoog. Het object heeft een organische vorm. De "Ontkieming" staat in de voortuin van de school en is niet alleen een kunstwerk, maar kan ook door de leerlingen gebruikt worden als bank of hangplek. De sculpturen van Joep van Lieshout zijn bedoeld om de toeschouwer in verwarring te brengen en zijn kijk op alledaagse voorwerpen aan te scherpen. Op deze manier probeert de kunstenaar de kloof tussen kunst en het leven van alledag te verkleinen.

Kunstenaar

Johannes Petrus Antonius (Joep) van Lieshout werd op 28 september 1963 in Ravenstein geboren. Hij bracht zijn middelbare schoolperiode door in Oss en studeerde van 1980 - 1985 aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Van 1985 – 1987 studeert hij aan Ateliers 63 in Haarlem waar hij met polyester begon te werken. Ook studeerde hij aan La Villa Arson in de  Franse stad Nice.

De eerste werken van Joep van Lieshout bestonden uit eenvoudige stapelingen van bijvoorbeeld stoeptegels en bierkratten. Halverwege de jaren tachtig van de 20e eeuw kreeg Van Lieshout bekendheid met beelden waarmee hij de grenzen tussen kunst en design verkende. Hij produceerde bijvoorbeeld meubelsculpturen in grove vormen van polyester met uitgesproken kleuren als gifgroen of knaloranje. Dat is zijn internationale handelsmerk geworden. In zijn latere ontwerpen draait het vaak om leven of beter gezegd om overleven. Daarvoor ontwerpt hij allerlei zaken die onze basale eerste levensbehoeften bevredigen, zoals een dak boven je hoofd of een toilet.  

Van Lieshout voert zijn werk sinds 1995 uit onder de naam Atelier Van Lieshout (AVL). AVL is een in Rotterdam gevestigde groep kunstenaars waarmee hij samen zijn vrije werk en opdrachten uitvoert. AVL maakt autonome kunstwerken die zich begeven tussen het grensgebied van beeldende- en toegepaste kunst. Verschillende thema’s zoals machtsstructuren, economie, revolutie, leven en dood komen steeds weer terug in het werk van Van Lieshout.