zonder titel

zonder titel
zonder titel zonder titel zonder titel zonder titel zonder titel zonder titel zonder titel

Plaats: Almere

Locatie: Kolkplein

Kunstenaar: Hielke Luik

Materiaal: brons

Jaar: 1993


Beschrijving:

In 1990 wordt aan een aantal kunstenaars waaronder Hieke Luik gevraagd om een kunstwerk te realiseren voor een permanente beeldenroute in het centrum van Almere stad. De opdracht komt van de huidige Rijkswaterstaat Directie Flevoland met als doel de dan nog lege openbare leegte in Almere aan te kleden.

Luik heeft een uitgesproken voorkeur voor traditionele materialen. Het kunstwerk in Almere liet zij in brons gieten. Haar grillige vormentaal is gerelateerd aan de natuur. In dit kunstwerk zijn zowel menselijke als dierlijke vormen te ontdekken die letterlijk, met armen en benen, vastzitten aan de grond. De plastiek is 1,50 x 2,25 x 1,90 meter groot.

In 2008 moest het kunstwerk gerestaureerd worden nadat er vier bollen af waren gestolen. Hielke Luik maakte nieuwe bollen die bij bronsgieterij Stijlaart in Tiel zijn gegoten. Op 25 april is het kunstwerk teruggeplaatst op het Kolkplein.

Kunstenaar

Hieke Luik is op 9 juli 1958 geboren in Apeldoorn. Zij volgde van 1976 tot 1982 een opleiding aan de afdeling Plastische Vormgeving aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ‘s Hertogenbosch. Daarnaast studeert Luik aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. In de jaren '90 was zij werkzaam als docent autonome sculptuur aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.

Hieke Luik maakt kunstwerken die vaak over 'droombeelden' gaan. Zij maakt beelden in brons, steen en klei en tekeningen in aquarel. Organische vormen zij typerend voor haar werk. Een persoonlijke beleving van elementen uit de natuur inspireert haar tot het laten ontstaan van vormen, tot het laten groeien van vormen in samenspraak met het materiaal.