A

A

Plaats: Almere

Locatie: Paralleldreef

Kunstenaar: Hans Koetsier

Materiaal: Beton

Jaar: 1998


Beschrijving:

In de jaren tachtig stelde de Amsterdamse kunstenaar Hans Koetsier de gemeente Almere voor om op vijf punten aan de stadsgrenzen van Almere grote tekens te plaatsen. Volgens de kunstenaar ontberen nieuwe steden markeringspunten. De Stedelijke Markering langs de A6 is gereedgekomen als tweede in de reeks van vijf die Koetsier zich had voorgesteld. De poortsculptuur is in opdracht van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders gemaakt en hoort bij de reeks alfabetten die de kunstenaar vanaf het eind van de jaren zeventig ontwierp.

De letter A van Almere, staat onderaan het talud van de Paralleldreef. De sculptuur is zeven meter hoog en negen meter breed. De enorme maatvoering is vanuit de auto niet goed te zien. De betonnen letter is opgebouwd uit elkaar overlappende cirkels. Hans Koetsier heeft het kunstwerk op ooghoogte gesigneerd door middel van uit het beton gehouwen letters. Het beeld werd uitgevoerd en geplaatst door NIMIS uit Cruquius.

Uiteindelijk zijn, door het overlijden van de kunstenaar, slechts twee van de vijf herkenningspunten gerealiseerd. De eerste poortsculptuur staat aan de Oostvaardersdijk bij afslag Almere de Vaart.

Kunstenaar

Hans Koetsier werd op 12 juni 1930 in Utrecht geboren als zoon van de ongehuwde Maria Antoinette van Pieterson. Hij werd bij de burgerlijke stand ingeschreven als Johannes van Pieterson. Hans groeide op in het gezin Koetsier, en in 1942 werd zijn achternaam officieel gewijzigd.

Voordat hij in 1962 begon te schilderen, werkte Hans Koetsier in de reclame. In het midden van de jaren zestig maakte hij schilderijen en zeefdrukken waarop cijfers of fragmenten van cijfers te zien zijn. Hij werkte meestal in series, die vaak ook onderling samenhingen. Zijn werk werd aangekocht door Hans Paalman, directeur van het Stedelijk Museum Schiedam, en wordt gerekend tot de "koel-abstracte". Aan het einde van de jaren zestig maakte hij zijn eerste plastieken en realiseerde hij zijn eerste monumentale werken. Vrijwel tegelijkertijd werd het idee steeds belangrijker. Koetsier was vooral een conceptueel kunstenaar. Dat betekent dat een groot deel van zijn projecten nooit werd uitgevoerd. Hij ontwikkelde zich als beeldhouwer, emailleur, schilder en graficus.

Koetsier overleed op 30 augustus 1991 op 61-jarige leeftijd in Amsterdam. Hij werd begraven op begraafplaats Zorgvlied (gemeente Amstelveen) waar hij in 1982 al zijn grafsteen had laten plaatsen, met daarop een wiskundige formule die hij samen met de wiskundige Henk Barendregt had ontwikkeld. De steen werd vlak voor de dood van Koetsier aangekocht door de gemeente Amstelveen.