De Zeemeermin

De Zeemeermin
De Zeemeermin De Zeemeermin De Zeemeermin

Plaats: Almere Stad

Locatie: Doesburgkade

Kunstenaar: Bozorg Khazraie

Materiaal: verf

Jaar: 2003 / 2015


Beschrijving:

Op de hoek van het Deventerpad en Doesburgkade is de kopse gevel van het woonblok waar studenten zijn gehuisvest, opgesierd met een kunstwerk. In opdracht van woningbouwvereniging GoedeStede en met subsidie van de gemeente heeft kunstenaar Bozorg Khazraie in oktober 2003 een bakstenen muur omgetoverd in een kleurrijke muurschildering van ongeveer 12 meter hoog dat gebaseerd is op een gedicht van de bekende Perzische dicheres Forough Farrokhzad (1935-1967).

Ik ken een kleine droevige nimf, haar hart leeft in het spel 
van de houten fluit, zachtjes, zachtjes. Een kleine droevige 
nimf die ‘s avonds sterft door een kus en ‘s morgens 
ontwaakt door een kus’.

In een gesprek vertelde Khazraie: "Almere is ontstaan uit water en de nimf leeft in de oceaan. De oceaan sterft en Almere ontwaakt als een nimf uit het water….." Een zeemeermin met twee grote witte vleugels speelt dwarsfluit. Zij zit op een met bloemen versierde schommel die boven bergtoppen in de lucht hangt. Maar waar hangt de schommel aan? De bovenkanten van de touwen verdwijnen in de wolken. De voorstelling komt voort uit de fantasie van de kunstenaar maar oogt vanwege de detaillering en stofuitdrukking heel realistisch. Khazraie heeft in de schildering een warm-koud contrast toegepast. Blauw heeft de neiging te wijken terwijl rood naar voren lijkt te komen. Hierdoor wordt het oog van de beschouwer eerst naar de rode doek getrokken die over de schoot van de zeemeermin gedrappeerd is, voordat de rest van de schildering bekeken wordt. Links naast de zeemeermin, aan weerszijden van het raam schilderde Khazraie twee klassieke zuilen. Boven het raam zijn bloemen zichtbaar. De muurschildering is voorzien van een graffitibestendige toplaag.

In de loop der jaren waren de kleuren steeds fletser geworden en had het kunstwerk beschadigingen opgelopen. In 2015 stelde woningbouwvereniging GoedeStede een budget beschikbaar om de muurschildering een opknapbeurt te geven. Bozorg Khazraie kwam met het plan om ook de andere kant van de gevel in het schilderij op te nemen. Het herstel sloot aan bij schilderwerkzaamheden die gepland waren op het Deventerpad. Door de belangeloze medewerking van schildersbedrijf Hemink en steigerbouwer JBB kon het werk worden uitgevoerd. In de zomer van 2015 stond Bozorg Khazraie drie weken lang, bij tropische temperaturen, achter een doek op de steigers. Van GoedeStede kreeg hij de gebruikte materialen vergoed, maar voor zijn arbeid werd hij niet betaald.

In de nieuwe versie van de wandschildering zijn boven de zeemeermin een gele en rode paraplu toegevoegd en in de linker bovenhoek een boeket met bloemen. Boven de bergtoppen zijn de prachtige kleuren van een zonsondergang weer zichtbaar.

Bron gedicht: Kunstambassadeurs.

Kunstenaar

Bozorg Khazraie is op 3 augustus 1949 in Iran geboren. Hij heeft Schone Kunsten en Cinema gestudeerd aan de Fine Art University in Teheran. In 1970 studeerde hij af. Khazraie was een bekende kunstenaar in Iran ten tijde van het bewind van de Sjah van Perzië. In 1970 nam hij deel aan de Internationale biënnale in Teheran en in 1976 heeft hij onder meer deelgenomen aan de expositie ‘50 Years Graphic Art’ in het Museum Contempory Art in Teheran. Daarna ging hij aan de slag als graficus bij een gerenommeerde nieuwsorganisatie: Etelaat in Teheran. Toen de Sjah in 1978 ten val werd gebracht door Ayatollah Khomeini en diens fundamentalistische medestanders, was het met de vrijheid van de kunstenaars gedaan. Zij moesten werken volgens de duizend jaar oude normen van de moellahs, de islamitische geestelijken die de Koran, de Hadith en de fiqh intensief bestudeerd hebben. Deden zij dat niet dan riskeerden ze vermoord te worden. Khazraie werd gevangen genomen en gemarteld. Hij kon zijn land ontvluchten en kwam in Parijs terecht waar hij een aantal jaren heeft gewoond en gewerkt voor hij naar Nederland kwam.

Zijn oosterse wortels zijn onmiskenbaar aanwezig in zijn werk dat sterk bepaald wordt door de klassieke Perzische cultuur. Het is echter ook doordrenkt van heimwee naar het land dat hij heeft moeten verlaten. Vanwege zijn vermogen om muren tot leven te brengen kreeg zijn werk internationale bekendheid. In steden in Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Amerika en Nederland heeft hij schilderingen gemaakt. Khazraie vindt Nederlandse huizen van binnen mooi, maar de buitenkant vaak minder fraai en soms heel erg saai. Als hij zo’n plek ziet dan maakt hij een tekening op zijn computer en stuurt die dan naar een gemeente of een woningcorporatie. Hij hoopt ze zo ‘wakker te schudden’ en te laten zien dat het mogelijk is om een stenen muur te veranderen in een mooi kunstwerk.

Bozorg Khazraie is als grafisch designer en schilder werkzaam in Almere waar hij vooral bekend is om zijn muurschildering ‘Thuiskomst’ op een gebouw aan de Brink in Almere Haven en de 'Zeemeermin' aan de Doesburgkade in Almere Stad.