De Zeemeermin

De Zeemeermin
De Zeemeermin De Zeemeermin De Zeemeermin

Plaats: Almere

Locatie: Doesburgkade

Kunstenaar: Bozorg Khazraie

Materiaal: verf

Jaar: 2003

Beschrijving:

Op de hoek van het Deventerpad en Doesburgkade is de kopse gevel van het woonblok waar studenten zijn gehuisvest, opgesierd met een kunstwerk. In opdracht van woningbouwvereniging GoedeStede en met subsidie van de gemeente heeft kunstenaar Bozorg Khazraie in oktober 2003 een bakstenen muur omgetoverd in een kleurrijke muurschildering van ongeveer 12 meter hoog.

Een zeemeermin met twee grote witte vleugels speelt dwarsfluit. Zij zit op een met bloemen versierde schommel die boven bergtoppen in de lucht hangt. Maar waar hangt de schommel aan? De bovenkanten van de touwen verdwijnen in de wolken. De voorstelling komt voort uit de fantasie van de kunstenaar maar oogt vanwege de detaillering en stofuitdrukking heel realistisch. Khazraie heeft in de schildering een warm-koud contrast toegepast. Blauw heeft de neiging te wijken terwijl rood naar voren lijkt te komen. Hierdoor wordt het oog van de beschouwer eerst naar de rode doek getrokken die over de schoot van de zeemeermin gedrappeerd is, voordat de rest van de schildering bekeken wordt.

Links naast de zeemeermin, aan weerszijde van het raam schilderde Khazraie twee klassieke zuilen. Boven het raam zijn bloemen zichtbaar. De muurschildering is voorzien van een graffitibestendige toplaag.

Kunstenaar

Bozorg Khazraie is in Iran geboren. Hij heeft Schone Kunsten en Cinema gestudeerd aan de Universiteit Teheran. Hij was een bekende kunstenaar in Iran ten tijde van het bewind van de Sjah van Perzië. Toen deze ten val werd gebracht door Ayatollah Khomeini en diens fundamentalistische medestanders, werd hij gevangen genomen en gemarteld. Hij kon zijn land ontvluchten en kwam in Parijs terecht waar hij een aantal jaren heeft gewoond en gewerkt.

Zijn oosterse wortels zijn onmiskenbaar aanwezig in zijn werk dat sterk bepaald wordt door de klassieke Perzische cultuur. Het is echter ook doordrenkt van heimwee naar het land dat hij heeft moeten verlaten. Vanwege zijn vermogen om muren tot leven te brengen kreeg zijn werk internationale bekendheid. In steden in Frankrijk, Duitsland, Luxenburg, Amerika en Nederland heeft hij schilderingen gemaakt.

Khazraie is nu werkzaam als grafisch designer en schilder in Almere waar hij vooral bekend is om zijn muurschildering ‘Thuiskomst’ op een gebouw aan de Brink in Almere Haven en de 'Zeemeermin' aan de Doesburgkade in Almere Stad.

   

Laatste Update dinsdag, 28 juli 2015