Meerkoet

Meerkoet

Plaats: Almere Haven

Locatie: Kerkgracht

Kunstenaar: Sietse van der Wal

Materiaal: Polyester en PUR-schuim

Jaar: 2015


Beschrijving:

In de Kerkgracht in Almere Haven stonden diverse kunstwerken, die na verloop van tijd zijn verdwenen of vernield. Veel Havenaren gaven aan dit zeer te betreuren en behoefte te hebben aan nieuwe kunstwerken in de gracht. In de loop der jaren worden zes kunstwerken, ontworpen door kunstenaars uit Almere Haven, geplaatst. Het tweede kunstwerk is in opdracht van de gemeente Almere door kunstenaar Sietse van der Wal gemaakt. Wethouder Henk Mulder onthulde op 5 januari 2015 het kunstwerk 'Meerkoet' dat in de Kerkgracht tussen de Kerkbrug en de Kroegbrug geplaatst is.

Het kunstwerk wordt gevormd door de snavel en het karakteristieke kapje, die als een gigantische moederkoet boven de sokkel uitsteekt. In de gracht leven veel meerkoeten. Hun zorgzame karakter deed kunstenaar Sietse van der Wal erg denken aan de dames die hij op vrijdag met kinderwagens over de markt zag lopen. Twee taferelen uit Almere Haven verwerkte de kunstenaar in één kunstwerk. 'Meerkoet' is gemaakt van PUR-schuim, met een buitenkant van polyester.

Kunstenaar

Sietse van der Wal is in 1977 geboren. Na een studie biologie en een tijd lang in het onderwijs gewerkt te hebben, wilde hij graag zijn beeldend vermogen ontwikkelen. In 2013 studeerde hij af aan de Academie voor Beeldende vorming van de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. Een groot deel van zijn vormentaal ontleent hij aan de biologie. Objecten die hij in de natuur gevonden heeft zijn het uitgangspunt voor zijn werk dat hij vaak uitvoert in onnatuurlijke materialen als piep- en purschuim.