Time == Art

Time == Art
Time == Art Time == Art Time == Art Time == Art Time == Art Time == Art Time == Art

Plaats: Almere-Buiten

Locatie: Meistraat

Kunstenaar: Emeke Buitelaar

Materiaal: beton, keramiek, terrazzo

Jaar: 2007


Beschrijving:

Emeke Buitelaar heeft voor het Stadshart Almere een stadsklok met banken ontworpen. In september 2007 werd aan de kunstenares gevraagd om een opvallende ontmoetingsplek in het stadscentrum te maken. Het college van burgemeester en wethouders heeft €  200.000 beschikbaar gesteld voor het vervaardigen van stadsklok. Het idee voor een klok kwam van Ad Samuëls, destijds voorzitter van Leefbaar Almere, en werd overgenomen door Frits Huis, voormalig wethouder voor Leefbaar Almere.

Het ontwerp van de klok en de banken is geïnspireerd door de Mayacultuur, die tijd en energie beschouwde als kunst. Emeke van Buitelaar legt uit: ” We kunnen niet om de tijd heen in de tijd van tijd is geld. De Maya's leven volgens; tijd x energie is kunst. Dat lijkt me een veel beter uitgangspunt en we zullen er ook aan moeten geloven om niet overspannen te geraken, daarom zit deze Maya filosofie in mijn project verwerkt”. 

‘Time == Art’ bestaat uit een 3.40 m hoge klokkentoren omringd door 4 tweezits bankjes die qua vorm en formaat van elkaar verschillen. Na het maken van een kleine maquette en de goedkeuring van de opdrachtgever ging Buitelaar aan de slag met het productieproces. Het schaalmodel is 3D gescand en op ware grootte in piepschuim gemaakt. In de volgende fase werden plastic mallen over het piepschuim heen gemaakt. Na het verwijderen van het schuim gebruikte de firma Tomaello uit Vlaardingen de mallen voor het gieten van de banken en de stadsklok in beton. Daarna heeft Buitelaar samen met Almeerse scholieren en vrijwilligers het kunstwerk in mozaïek uitgevoerd. Meer dan 10.000 steentjes moesten worden geplakt. Ook het toenmalige college van B&W plakte nog een middag lang de minuscule tegeltjes en ornamenten op de klok en de bankjes. De vormgeving doet denken aan de banken van Antoni Gaudi in het Park Güell in Barcelona. In totaal deed Buitelaar er ruim 2 jaar over om het kunstwerk 'Time == Art' te realiseren. 

De mozaïeken tonen de verhalen van de Maya's. De stadsklok heeft de vorm van een vrouw, waarbij de voet is uitgevoerd in terrazzo in dezelfde kleuren als de banken. Op de zuil staat de tekst: “‘Tuum tubi narro somnium” en de Nederlandse vertaling ”Ik vertel je je eigen droom”. De 4 banken kregen de kleuren rood, wit, blauw en geel, geheel in lijn met de kleuren van de Mayazegels (sterrenbeelden), maar de banken staan ook voor de windrichtingen. Achterop de blauwe bank is het logo van Almere verwerkt. De stadsklok stak met de felle kleuren en organische vormen af bij de strakke architectuur van Rem Koolhaas en zijn collega's. 

Op 27 februari 2010 werd het kleurrijke kunstwerk Time == Art in de Schuttersstraat onder de trappen bij het Belfort door wethouder Arno Visser onthuld. In verband met de herinrichting van het Belfort is het kunstwerk in juli 2011 naar het Belfort verplaatst. Om meer ruimte te geven aan de horeca op het Belfort is het kunstwerk op 25 september 2023 onder het toeziend oog van Emeke Buitelaar opnieuw verplaatst, nu naar het plantsoen aan de Meisstraat in Almere-Buiten, naast basisschool Aurora. Het kunstwerk past bij de kleurigheid van de wijk. In het bijzijn van de kunstenaar Emeke Buitelaar en kunstambassadeurs Michelle Friedländer, Iekje de Kok en Edze Hiemstra is het kunstwerk Time == Art op 18 december 2023 met een toost met champage op de nieuwe locatie onthuld. Wie meer wil weten over alle symboliek van het kunstwerk kan de QR-code scanen die bij het kunstwerk geplaatst is. 

Kunstenaar

Emeke Buitelaar is in 1958 in Rijswijk geboren. Zij studeerde tekenen en textiele werkvormen aan de lerarenopleiding VLVU in Amsterdam en gaf o.a. les aan een nijverheidsschool in Suriname en aan een Havo/Vwo school in Amsterdam Van 1988 tot 1993 maakte zij monoprints, waarbij zij vooral geisha's en ontmoetingen schilderde. In 1992 begon zij met gemengde technieken en sinds 1995 maakt ze driedimensionaal werk. Sinds lange tijd verdiept zij zich in de tijdsbeleving van de Maya's. Buitelaar heeft een serie van de twintig zonnezegels gemaakt en ook haar mozaïeken tonen de verhalen van de Maya's.