Baltimore Bend

Baltimore Bend
Baltimore Bend Baltimore Bend Baltimore Bend Baltimore Bend

Plaats: Almere

Locatie: Baltimoreplein

Kunstenaar: Arttenders en Studio Spass

Materiaal: staal

Jaar: 2022


Beschrijving:

In het voorjaar van 2020 werden alle bewoners van Almere Buiten door de gemeente opgeroepen om ideëen voor het Baltimoreplein te delen op Instagram. Deze ideeën hebben als uitgangspunt gediend voor de wedstrijd 'Verover het Baltimoreplein'. Voor de finale waren 'Park Fructose', een knotsgekke fruitboomgaard, 'Liquid Landscap' een oneindige glijbaan, 'De Golf', een vloedgolf op het droge en Baltimore Bend', een buitengewoon bochtenparcours, door een vakjury geselecteerd. De ontwerpwedstrijd werd beslist via een online verkiezing. Met ruim duizend stemmen werd het ontwerp 'Baltimore Bend' door de Buitenaren als winnaar uitgekozen. De naam 'Baltimore Bend' is ontleend aan een rivier en natuurreservaat in de Amerikaanse staat Missouri. Aan de rivier ligt ook een wijngaard die dezelfde naam draagt. 

In november 2021 gingen de werkzaamheden voor het speelkunstwerk van start. Wethouder Hilde van Garderen van Stedelijke Vernieuwing sloeg de eerste paal. Op 9 februari 2022 hebben de jeugdige inwoners Marlie en Eline samen met de wethouder het speelkunstwerk op het Baltimoreplein geopend. Het ontwerp van de lange, slingerende, blauwe schutting is een design van Arttenders en Jaron Korvinus en Daan Mens van Studio Spass. Samen hebben zij het traditionele idee van een speelplaats naar een hoger niveau getild. Door social design zorgde zij ervoor dat een kunstwerk niet alleen een feestje voor het oog is, maar ook een toegevoegde functionele en sociale waarde voor de omgeving heeft. De wensen van de bewoners en technische eisen van de locatie zijn daarom het vertrekpunt én de harde kern van het ontwerpproces geweest. Het ontwerp moest naadloos worden ingepast in de bestaande plannen voor het stationsgebied Almere Buiten, veilig zijn voor verschillende leeftijdsgroepen om op te spelen en natuurlijk niet omvallen bij een stevige wind. 

De architectuur en omgeving van Almere Buiten hebben Jaron Korvinus en Daan Mens geïnspireerd tot een speels ontwerp waarin hun fascinatie voor vorm en interactie perfect op elkaar aansluiten. Het 35 meter lange multifunctionele kunstwerk 'Baltimore Bend' verbeeldt het ritme en de diversiteit van de stad Almere. De massieve gebogen en geperforeerde staalplaat meandert over het plein. Door de perforaties en de stroom en plaatsing van de tegenvormen zorgvuldig te ontwerpen, hebben de kunstenars een systeem gecreëerd dat nieuwe manieren biedt om met de sculptuur om te gaan. Het kunstwerk legt een verbinding met het groen op het plein en roept op tot interactie met verschillende soorten bezoekers. De perforaties in het felgekleurde oppervlak transformeren tot zitbankjes en speelelementen, waarbij de wensen van de Almeerse jeugd als leidraad werden aangehouden. 'Baltimore Bend' is een mooie combinatie van park, speeltuin en kunst. De stalen constructie is gemaakt in de werkplaats van Mannen van Staal in Leeuwarden. 

Bronnen: Studio Spass; Almere deze week.

Kunstenaars

Jaron Korvinus studeerde van 2002 tot 2008 aan de Willem de Koning Academie in Rotterdam. Vanuit zijn opleiding als illustrator is Korvinus zich steeds meer gaan richten op grafische ontwerpen. Dat is uiteindelijk een belangrijk onderdeel geworden van zijn afstudeerprojecten. Binnen zijn grafisch werk staat experimentele typografie centraal. Samen met studiegenoot Daan Mens richtte hij in april 2008 Studio Spass op. Spass (Spaß), dat letterlijk 'leuk' in het Duits betekent, is het motto van de in Rotterdam gevestigde ontwerpstudio die zich bezighoudt met print-, branding-, web- en ruimtelijke ontwerpprojecten, evenals animatie en fotografie. Jaron Korvinus en Daan Mens combineren een rigoureuze, doordachte en intelligente aanpak met een speelse gevoeligheid. Ze houden van de dynamiek van het werken over disciplines heen, het houdt hen scherp en gefocust. Voor elk nieuw concept proberen ze het juiste medium te vinden om de boodschap te versterken. Korvinus en Mens werken graag samen met bekwame ontwerpers die gespecialiseerd zijn in één bepaalde techniek. Als ze zouden moeten kiezen, zouden ze zeggen dat ruimtelijk ontwerp iets is dat Studio Spass een grote toegevoegde waarde heeft gegeven. 

Ontwerp- en architectenbureau Arttenders uit Rotterdam is gespecialiseerd in het creëren van functionele kunst. Arttenders geeft eerst de strategische en functionele kaders vorm, waarna ze samen met de kunstenaar een artistiek concept ontwikkelen als antwoord op een functionele vraag.