Ontsnapping van een driehoek

Ontsnapping van een driehoek
Ontsnapping van een driehoek Ontsnapping van een driehoek Ontsnapping van een driehoek Ontsnapping van een driehoek Ontsnapping van een driehoek Ontsnapping van een driehoek Ontsnapping van een driehoek

Plaats: Almere

Locatie: Noorderdreef - De Paal

Kunstenaar: Maarten Manson

Materiaal: roestvrijstaal

Jaar: 1984


Beschrijving:

In 1984 werd aan de Noorderdreef op de hoek bij De Paal het kunstwerk “Ontsnapping van een driehoek” geplaatst, bij het gebouw van Gemeentewerken op de Steiger waar tegenwoordig de brandweer gevestigd is. De sculptuur is door Maarten Manson vervaardigd in opdracht van de gemeente Almere. Dit kunstwerk suggereert het ontsnappen naar de vrijheid, de ruimte. De kunstenaar laat in zijn werk voornamelijk minimalistische en wiskundige principes zien. Met zijn ‘ontsnappingen’ onderzoekt hij de mogelijkheid om aan de materie te ontsnappen en de sculpturen zo een relatie met hun omgeving aan te laten gaan.

Manson vertelt: “Het is nu een soort herkenningspunt geworden. De driehoek reikt naar de lucht, de ruimte: ze wil ontsnappen aan de druk, maar wordt vastgehouden door drie buizen. Dus echt ontsnappen is moeilijk. Bij ontsnappen denkt men vaak aan een gevangenis waaruit de gevangene wil ontsnappen. Dat geldt denk ik voor veel meer zaken in het leven. Mensen proberen op allerlei manieren aan de wereld en aan het gewone leven te ontsnappen. Denk aan alcohol en drugsgebruik. Deze oplossingen werken altijd averechts. Er zijn ook andere mogelijkheden zoals meditatie. De laatste tijd denk ik, dankzij de filosofie van de Russische filosoof Constantin Karmanov, dat de mens zelf ruimte is en dat hij zich hiervan bewust moet worden. De mens is immers niet zijn lichaam en is dus immaterieel en daarom onafgebakend”.

Kunstenaar

Maarten Manson is in 1935 in Amsterdam geboren. Hij volgde een opleiding tot tekenleraar aan de Rijksnormaalschool in Amsterdam. Manson debuteerde in 1976 in het Stedelijk Museum Amsterdam met meer dan manshoge reliëfs. Eén van deze werken heeft het museum aangekocht. Sinds 1970 is hij actief als beeldend kunstenaar en ontwikkelde als autodidact een eigen stijl. Manson heeft een voorkeur voor het minimale en mathematische en werkt sinds de jaren zestig en zeventig met abstracte, vaak geometrische vormen. Niet het nabootsen van de zichtbare werkelijkheid is daarbij het uitgangspunt, maar een formeel wetmatig onderzoek. Afwijking, ontsnapping en evenwicht zijn thema’s die Manson in zijn werk heeft uitgediept en verbeeld. De titel escape is een rode draad in zijn oevre.

De kunstenaar vestigde zich in Almere. Hij vertelde: “In Amsterdam was je als kunstenaar een van de vele. In Almere viel ik meer op. En ik kon een mooi atelier krijgen op loopafstand van het nieuwe huis. Ik heb hier mooie opdrachten van de gemeente gehad. Mijn eerste grote opdracht was in Haven: 'Ontsnapping'. Grote roestvrijstalen platen van zo’n 20 meter lang verzonken in de grond. Jammer dat er een paaltje naast gezet is met mijn naam, dat stoort dan weer" In 1991 begint Manson weer met tekenen. Het repeterende automatisme waarmee hij pastels en pen hanteert leidt tot een vorm van toevalligheid die het onderbewustzijn tot uitdrukking brengt.

Ruimtelijk werk van Maarten Manson is o.a. te vinden in Amsterdam (Vondelpark, Amstelpark en Bijlmermeer) en in Almere.  In 2015 is het kunstwerk 'Escape 5' in de terrastuin van het stadhuis van Almere geplaatst.