Voortvarend

Voortvarend

Plaats: Almere

Locatie: Ziekenhuispromenade

Kunstenaar: Siemen Bolhuis

Materiaal: brons

Jaar: 2012

Beschrijving:

In 2009 gaf de provincie Flevoland de gemeente Almere, ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan een kunstwerk cadeau. Door de adviescommissie werden in januari 2011 de kunstenaars Marcel van Campen, Siemen Bolhuis, Frank Bolink, Cor Litjens en Ria Roerdink uitgenodigd een presentatie van hun werk te houden. De opdracht om het jubileumkunstwerk te maken ging naar Siemen Bolhuis.

Het bronzen kunstwerk “Voortvarend” dat Bolhuis ontworpen heeft bestaat uit een grote hand die een schip in evenwicht houdt. Daarmee verwijst de kunstenaar naar de tijd dat er schepen over de voormalige Zuiderzee voeren. Bolhuis: “De hand die het schip draagt is in beweging. De beweging komt vanuit het verleden en gaat naar de toekomst toe. Het beeld laat zien dat wij ons erfgoed hoog houden en er trots op zijn. Dat het schip nu in de lucht hangt, doet denken aan de weggevallen Zuiderzee, de plek waar de stad Almere zich nu bevindt. De hand is ook de hand van de provincie Flevoland, die het cadeau aanbiedt. Maar de hand staat ook symbool voor de Almeerders die met eigen handen een bijdrage leveren aan de stad”. “Dit ontwerp toont zich onder elke hoek op een geheel andere manier. Het gezegde ‘een beeld heeft duizend kanten’ gaat hier goed op. Als beeldhouwer wil ik graag de aardse materie licht laten lijken. Liefst laat ik een beeld zweven. Deze oplossing met de vingers gaat in deze richting. Ik ben ook blij met de samenkomst van abstractie en figuratie, die elkaar hier versterken”.

In tegenstelling tot de meeste van Bolhuis beelden is dit kunstwerk niet gegoten met de verloren was methode maar in zand. Hiervoor moest hij een hard model aanleveren. Om een constructie van multiplex kwam polystyreen (piepschuim) dat in de juiste vorm geschuurd werd. Daarna werd het gehele oppervlak geplamuurd met epoxyplamuur en na uitharding weer geschuurd. Omdat het oppervlak niet sterk genoeg was werden hierover nog drie lagen glasvezelweefsel met epoxy aangebracht, die ook weer geplamuurd en geschuurd moesten worden. Het model is in brons gegoten bij Bocherts B.V. in Sappermeer, een gieterij die zich gespecialiseerd heeft in het gieten van zeer grote sculpturen. De boot en de hand zijn ieder apart gegoten.

Op 21 september 2012 is het kunstwerk onthuld door gedeputeerde Jaap Lodders en wethouder Ano Visser.

kunstenaar

Siemen Bolhuis is in 1956 in Soest geboren. Als kind wist hij al dat hij beeldhouwer wilde worden. Hij studeerde van 1975 - 1981 aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede. Sinds 1981 woont en werkt Bolhuis in Almere. Op zijn website zegt hij over zichzelf: “steeds opnieuw komt er iets uit mijn handen dat me verwondert en enthousiast maakt”.
Bolhuis werkt veelal aan de hand van opdrachten, de vraag van een opdrachtgever creatief te beantwoorden ligt in zijn aard. Af en toe maakt hij beelden die niet uit een opdracht voortkomen.

Sinds 2005 werkt Bolhuis, daar waar mogelijk is, samen met de dichter en beeldend kunstenaar Hein Walter.

In Almere-Stad vind je voor het Nuon kantoor het kunstwerk "Blad". Ook de hekken van de Rabobank zijn door Bolhuis vervaardigd. Verder staat in Almere-Stad de beeldengroep "Bedrijfskring", aan de Uithof "Hestia" en in de tuin van het natuureducatie centrum het Eksternes het kunstwerk "De windroos". Aan de Evenaar staat het kunstwerk "Ik ben buiten", op de Hospitaalpromenade "Voortvarend" en bij het scheepswrak aan het Fischerpad staat ook een kunstwerk. Op Urk vind je twee kunstwerken "de Toekomst van Urk" en "de Wereld van Urk". In de binnentuin van woonzorgcentrum de Regenboog in Dronten staat "Pomum Granny".

Ook buiten Flevoland is werk van Bolhuis te vinden, in Weesp staat het kunstwerk Weespermoppenbakker (1989). In Amsterdam werd in 1986 op het Leidseplein een kunstwerk van Wim Kan en Corrie Vonk geplaatst, dat in 1997 in Den Haag is geplaatst. In Enschede staat het kunstwerk "Eikenblad" (1997).Laatste Update zondag, 13 januari 2013