Kaboutergarage

Kaboutergarage
Kaboutergarage Kaboutergarage Kaboutergarage Kaboutergarage Kaboutergarage Kaboutergarage

Plaats: Almere

Locatie: Straat van Florida

Kunstenaar: Robert Winkel

Materiaal: rvs

Jaar: 2011


Beschrijving:

Veel groen en een overzichtelijke, heldere stedelijke structuur zijn kenmerken van Almere Buiten. Op het gebied van architectuur zijn er veel experimenten gedaan met innovatieve materialisering en vernieuwende constructies. Dit zijn ook kenmerken van de door Robert Winkel van Mei Architecten ontworpen parkeergarage naast het station in Almere Buiten.

Toen Winkel het groene karakter in Almere Buiten aan het verkennen was viel hem op dat in veel tuinen kabouters stonden en dat er vogelhuisjes aan de bomen in het gemeentelijk groen hingen. Verder vond hij de nabijheid van het natuurgebied De Oostvaardersplassen een pre. Ook moest hij rekening houden met de wens van de gemeente om Almere Buiten een 'groen' karakter te geven. Dit alles zie je terug in het gevelpaneel dat Mei architecten, samen met staalverwerkingsbedrijf Voestalpine, speciaal voor deze parkeergarage ontwikkelde. De gevel van de garage bestaat rondom uit 1200 geperforeerde rvs gevelplaten van 1,22 x 2,78 m waarin figuren zijn 'geperst' van een kabouter, vogels, rietkragen, water en een windmolen, kenmerkende beelden van de provincie Flevoland. Met 3D-computertechnieken, speciale stansperforatie stempels en uit gietstaal gefreesde mallen zijn de roestvast stalen panelen ‘diepgetrokken’.

Door het reliëf van de panelen krijgt de garage, die door omwonende de 'kaboutergarage' gedoopt is, overdag het uiterlijk van een vergroot tinnen doosje met een vrolijke uitstraling door de figuratieve en verhalende huid. De binnenkant van de garage wordt overspoeld met daglicht doordat de gevelpanelen werken als een voile. Dit zorgt naast de benodigde sociale veiligheid ook voor natuurlijke ventilatie in de garage. De in de gevel geïntegreerde plantenbakken completeren het groene thema, samen met de groen gekleurde verlichting die 's avonds aangaat. Copijn tuin- en landschapsarchitecten verzorgde deze gevelbeplanting die gekozen is vanuit de oriëntatie van de gevel. Aan de oostkant zijn het berkenboompjes en aan de noordkant thuja’s.

Kunstenaar

Robert Winkel werd op 1 mei 1963 in Soest geboren. In 2003 richtte hij het Rotterdamse bureau Mei Architecten op, dat zich richt op ontwikkeling en vernieuwing in de architectuur. Robert Winkel heeft een voorliefde voor ambachtelijkheid en voor het af- of bewerken van materiaal. Winkel verwierf landelijke bekendheid door de transformatie en herontwikkeling van de Schiecentrale in het Lloydkwartier in Rotterdam en de Kaboutergarage in Almere. Van 2008 tot 2013 was Winkel lid van de Welstands- en Monumentencommissie van de gemeente Rotterdam.