zonder titel
Plaats: Almere
Locatie: Spoordreef
Kunstenaar: Michiel Schierbeek
Materiaal: staal, glas, neonlicht
Jaar: 1993
Beschrijving:
In 1990 wordt door de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (de huidige Rijkswaterstaat directie) aan verschillende kunstenaars gevraagd een beeld te realiseren voor een permanente beeldenroute. In eerste instantie denkt de directie nog aan een serie van tien bronzen kunstwerken die in het centrum van Almere-stad geplaatst zouden worden. Uiteindelijk wordt besloten de kunstwerken buiten het echte stadscentrum te plaatsen en ook de strikte materiaalkeus los te laten.
Michiel Schierbeek gebruikt licht als beeldend middel. Hij ontwerpt een 6.50 m hoog, 3.50 m breed en 2.00 m diep “beeldscherm”. Twee in elkaar overlopende frames van blauw staal met in het midden een melkglazen rechthoek. Het frame is op een eveneens blauwe betonnen sokkel geplaatst. De sokkel heeft een organische vorm. De invloed van het licht, transparantie en reflectie zijn belangrijke elementen in het kunstwerk van Schierbeek. ’s Avonds wordt het object verlicht met lampen op tijdklokken, waardoor de melkglazen rechthoeken langzaam van kleur veranderen. De ene keer is het kunstwerk rood, dan weer groen of blauw.
Kunstenaar
Michiel Schierbeek werd in 1948 in Amsterdam geboren. Zijn vader, Bert Schierbeek is dichter en zijn moeder Frieda Koch is pottenbakster. Michiel studeerde van 1964 tot 1968 aan de Amsterdamse Rietveldacademie. Hij werkte 5 jaar als assistent van de constructivist André Volten in diens werkplaats in Amsterdam. Aanvankelijk waren zijn metaalsculpturen gebaseerd op constructivistische denkbeelden. Na 1982 verandert Schierbeeks werkwijze echter ingrijpend. Door het toelaten van schijnbaar tegengestelde invloeden hebben zijn beelden de meest uiteenlopende verschijningen gekend. Dat kwam niet voort uit de behoefte te vernieuwen om het vernieuwen, maar om voor zijn werk de nodige ruimte te scheppen, omdat voor hem bij het tot stand brengen van beelden de invloeden nooit eenduidig zijn. Tegenwoordig maakt Schierbeek geen beelden meer, maar heeft zich toegelegd op fotografie.