Where Thoughts Are

Where Thoughts Are

Plaats: Almere

Locatie: Willem Dreesweg 24

Kunstenaar: Ram Katzir

Materiaal: polyesterhars

Jaar: 2013


Beschrijving:

In 2004 kwam kantoorgebouw La Defense gereed dat ontworpen is door architect Ben van Berkel van Un Studio. La Defense bestaat uit twee afzonderlijke gebouwen die als het ware in elkaar geschoven kunnen worden. Tussen de kantoorgebouwen bevindt zich een verhoogd binnenterrein, een patio, waaronder een parkeergarage is gelegen. Van Berkel heeft met behulp van kleurgebruik een duidelijk contrast aangebracht tussen de gevels die het gebouw van haar omgeving scheiden en de gevels die aan de publiek toegankelijke patio grenzen. De gevels aan de buitenzijde zijn voorzien van een zilverkleurige aluminium beplating in combinatie met zilverkleurige beglazing terwijl de gevels die de patio omringen zijn voorzien van een goudkleurige beglazing waarin een speciaal folie is verwerkt. Afhankelijk van het tijdstip op de dag en de weersomstandigheden, maakt de lichtinval een boeiend kleurenspektakel zichtbaar dat in de gevels reflecteert. Bron: architecten.nl morgen deel II

In opdracht van de Rijksgebouwendienst maakte kunstenaar Ram Katzir het kunstwerk 'Where Thoughts Are'. Zes jaar lang werkte Katzir aan het surrealistische kunstobject dat op 12 december 2013 op de patio van La Defense werd onthuld. 'Where Thoughts Are', of op zijn Nederlands 'Waar gedachten zijn', is ontstaan in nauwe samenwerking met Lodewijk Baljon landschapsarchitecten. De vlakken en de lijnen op het gebouw gaan op de grond verder, door verschillende kleuren grind die de patio als een zachte deken bedekt. Door de bijzondere textuur en de geluiddempende werking draagt het grind bij aan de vervreemdende atmosfeer dat het kunstwerk oproept.

'Where Thoughts Are' bestaat uit twee sculpturen, een reusachtige boom met twee wolkachtige kruinen die van een afstand gadegeslagen wordt door een man met zijn hoofd in een wolk. Katzir heeft een dialoog tussen de sculptuur en zijn omgeving gecreëerd. De witte figuren hebben weinig details en decoraties en steken af tegen de omringende kantoorgebouwen. Ze reageren op de bijzondere reflecties en vallen daardoor soms bijna samen met de achtergrond. De bezoekers worden uitgenodigd om een surrealistisch droomlandschap binnen te stappen. De man met zijn hoofd in de wolken kan een visionair zijn, of een dromer. Of is het misschien iemand die een virtueel apparaat op zijn hoofd heeft gezet waardoor hij in een andere wereld kijkt.

Het kunstwerk is gemaakt van polyesterhars en uitgevoerd door Segno d'Arte uit Groot-Ammers. Ram Katzir heeft het kunstobject 'Where Thoughts Are' opgedragen aan Yarviv Alter Fin, zijn vriend en studiegenoot aan de Rietveld Academie, die in 2007 een eind aan zijn leven maakte.

kunstenaar

Ram Katzir is in 1969 in de Israëlische stad Tel Aviv geboren. Van 1990 tot 1995 studeerde hij aan de Rietveld Academie in Amsterdam, maar onderbrak in 1993 zijn studie om een jaar aan The Cooper Unio in New York te studeren. De Nederlands-Israëlische kunstenaar Katzir woont in Amsterdam.

Het werk van Ram Katzir richt zich nadrukkelijk tot de toeschouwer, waarmee hij een interactie tot stand wil brengen. Hij beperkt zich daarbij niet tot één medium maar maakt gebruik van fotografie, tekeningen, ruimtelijke installaties en nieuwe media. Sinds 1999 concentreert Katzir zich op kunst in de openbare ruimte, vaak in nauwe samenwerking met architecten en landschapsarchitecten.