Koester diversiteit

Koester diversiteit
Koester diversiteit Koester diversiteit Koester diversiteit Koester diversiteit Koester diversiteit Koester diversiteit Koester diversiteit

Plaats: Almere Haven

Locatie: Veerkade / Sluisbrug

Kunstenaar: Paul de Reus

Materiaal: gepolychromeerd brons

Jaar: 2010


Beschrijving:

Bij zijn afscheid in 2007 als directeur van woningbouwcorporatie Alliantie Flevoland mocht Jan de Vetter van het college van burgemeester en wethouders  een kunstwerk voor de stad Almere uitkiezen. De Vetter koos voor een ontwerp van kunstenaar Paul de Reus dat alle mensen met hun wensen verbeeldt die door Jan de Vletter tijdens zijn loopbaan in de lucht zijn gehouden. De keuze lichtte de Vletter als volgt toe: “De mensen waren altijd de basis van de projecten die we gerealiseerd hebben. Letterlijk alle soorten en maten van mensen. Mensen in hun enorme diversiteit”. Behalve de kunstenaar, koos de Vletter ook de locatie voor het kunstwerk uit. Een plek op een dijkje, in het oudste stadsdeel van Almere.

“Ik vond die plek een heel mooie symboliek hebben”, zegt kunstenaar de Reus. “Vooral ook omdat er een sluis vlakbij ligt. Die houdt het water weg. Het is letterlijk een plaats waar de essentie van de polder zichtbaar wordt. Paul de Reus heeft een figuur gemaakt op zijn kop in losse, kleurige kleren. Zijn hoofd verborgen in de aarde. Op zijn trappelende voeten een enorme bol vol gezichten. De bol draait rond in een eindeloze beweging. Over zijn kunstwerk zegt de Reus: ” Je houdt die bol als een jongleur in de lucht en tegelijkertijd loop je op een wereld van mensen die in al hun verschillen door jou worden waargenomen en jou inspireren.

Op 26 augustus 2010 onthulde de voormalig wethouder Adri Duivesteijn en de kleinkinderen van de Vletter het kunstwerk ‘Koester diversiteit’ ook wel ‘Man zonder hoofd genoemd’.

Kunstenaar

Paul de Reus is in 1963 in Den Haag geboren. Hij studeerde van 1984 tot 1988 ruimtelijke vormgeving aan de Academie Minerva in Groningen en studeerde vervolgens aan de Jan van Eyck Academy in Maastricht. Sinds 1993 is hij als zelfstandig kunstenaar werkzaam in Amsterdam. De Reus is zowel beeldhouwer als tekenaar. Hij is vooral bekend van zijn kleurige levensgrote beelden, vaak gebaseerd op onderwerpen die hem in de dagelijkse realiteit fascineren. In zijn tekenwerk komen dezelfde thema’s terug. Het opvallendst is de ongekunstelde manier van tekenen en de ongebruikelijke gezichtspunten. Hierdoor krijg je een andere kijk op zijn onderwerpen.