Thuiskomst

Thuiskomst
Thuiskomst Thuiskomst Thuiskomst Thuiskomst Thuiskomst

Plaats: Almere Haven

Locatie: Brink / Stadswerf

Kunstenaar: Bozorg Khazraie

Materiaal: verf

Jaar: 2004


Beschrijving:

Op een muur op de hoek van Brink en Stadswerf is de figuratieve muurschildering ‘Thuiskomst’ te zien van Bozorg Khazraie, of zoals de schilder het werk op zijn website noemt 'Trough the wall". De blinde muur is omgetoverd tot de voorzijde van een woning. Achter zes ramen is de thuiskomst weergegeven. We zien de ontmoeting van een vrouw en een man. Deze figuren zijn in silhouet geschilderd. Bovenop een balkonnetje staan een man en een vrouw. Op de benedenverdieping hangt een man uit het raam en links spelen drie kinderen. Allen kijken naar het tafereel dat zich in het huis afspeelt. Naast de trap naar de ingang zit een man in een stoel een sigaret te roken. Naast de man zit een hond. Zij kijken voor zich uit, wat er in het huis gaande is ontgaat hen. Op 27 september 2004 legde Khazraie de laatste hand aan de schildering en signeerde het werk naast de voor het huis zittende man.

Kunstenaar

Bozorg Khazraie is op 3 augustus 1949 in Iran geboren. Hij heeft Schone Kunsten en Cinema gestudeerd aan de Fine Art University in Teheran. In 1970 studeerde hij af. Khazraie was een bekende kunstenaar in Iran ten tijde van het bewind van de Sjah van Perzië. In 1970 nam hij deel aan de Internationale biënnale in Teheran en in 1976 heeft hij onder meer deelgenomen aan de expositie ‘50 Years Graphic Art’ in het Museum Contempory Art in Teheran. Daarna ging hij aan de slag als graficus bij een gerenommeerde nieuwsorganisatie: Etelaat in Teheran. Toen de Sjah in 1978 ten val werd gebracht door Ayatollah Khomeini en diens fundamentalistische medestanders, was het met de vrijheid van de kunstenaars gedaan. Zij moesten werken volgens de duizend jaar oude normen van de moellahs, de islamitische geestelijken die de Koran, de Hadith en de fiqh intensief bestudeerd hebben. Deden zij dat niet dan riskeerden ze vermoord te worden. Khazraie werd gevangen genomen en gemarteld. Hij kon zijn land ontvluchten en kwam in Parijs terecht waar hij een aantal jaren heeft gewoond en gewerkt voor hij naar Nederland kwam.

Zijn oosterse wortels zijn onmiskenbaar aanwezig in zijn werk dat sterk bepaald wordt door de klassieke Perzische cultuur. Het is echter ook doordrenkt van heimwee naar het land dat hij heeft moeten verlaten. Vanwege zijn vermogen om muren tot leven te brengen kreeg zijn werk internationale bekendheid. In steden in Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Amerika en Nederland heeft hij schilderingen gemaakt. Khazraie vindt Nederlandse huizen van binnen mooi, maar de buitenkant vaak minder fraai en soms heel erg saai. Als hij zo’n plek ziet dan maakt hij een tekening op zijn computer en stuurt die dan naar een gemeente of een woningcorporatie. Hij hoopt ze zo ‘wakker te schudden’ en te laten zien dat het mogelijk is om een stenen muur te veranderen in een mooi kunstwerk.

Bozorg Khazraie is als grafisch designer en schilder werkzaam in Almere waar hij vooral bekend is om zijn muurschildering ‘Thuiskomst’ op een gebouw aan de Brink in Almere Haven en de 'Zeemeermin' aan de Doesburgkade in Almere Stad.