Schilderingen Rotterdambrug

Schilderingen Rotterdambrug

Plaats: Almere Stad

Locatie: Rotterdamweg

Kunstenaar: Kasper Jongejan

Materiaal: verf

Jaar: 2012 / 2021


Beschrijving:

In augustus 2012 kreeg de Rotterdambrug in de Almeerse Stedenwijk een opknapbeurt. Het initiatief is afkomstig van buurtbewoner Andjelko Marjanovic. Hij wilde iets doen om jongeren naar buurtcentrum Ons Stekkie te trekken en diende in 2011 een idee in bij 'Zelf Bedacht Zelf Gedaan', een fonds vanuit de Rijksoverheid dat een bijdrage geeft voor ideeën van mensen uit de buurt. Ideeën die ervoor zorgen dat de buurt wat leuker wordt en gezelliger. Het verzoek voor het beschilderen van een brug deed Marjanovic in eerste instantie voor de Mookbrug in Stedenwijk-Zuid, maar die was net schoongemaakt en geschilderd door de gemeente Almere. Zij stelde voor om de Rotterdambrug te beschilderen.

In 2012 werd graffiti-artiest en wijkbewoner Kasper Jongejan benaderd door de stichting 'Zelf bedacht Zelf Gedaan' voor het project om De Rotterdambrug op te vrolijken. Het lag in de bedoeling om met jongeren uit de buurt de brug te beschilderen met graffiti. In overleg met Jongejan werd voor een andere opzet gekozen. Kasper Jongejan gaf aan 7 jongeren uit de buurt een 3-daagse workshop graffiti en samen ontwierpen zij het kunstwerk voor de Rotterdambrug. De gemeente heeft de brug schoongemaakt, gestuct en Kasper Jongejan heeft er een laag grondverf op aangebracht waarna hij de graffiti's van vissen gemaakt heeft. De schilderingen waren voorzien van een transparante coating om ze te beschermen tegen andere graffiti. 

In september 2021 nam Kasper Jongejans het initiatief om de brug opnieuw te beschilderen. Na wat lobbyen bij de gemeente kreeg hij toestemming. Zeven dagen werkte Jongejan aan de nieuwe graffiti. De cartoonachtige vissen uit 1012 werden vervangen door verschillende soorten vissen in verschillende stijlen. Maar niet alleen vissen zijn er te zien, ook zorgde hij voor een kleurrijke achtergrond. Het kunstwerk is volgens Kasper Jongejan een weergave van de diversiteit aan mensen in Stedenwijk.

Kunstenaar

Kasper Jongejan (1982) is geboren in Amsterdam maar gedeeltelijk opgegroeid in Almere. Hij is modeontwerper, kunstenaar, en in het Almeerse circuit ook bekend als graffitikunstenaar. Hij studeerde af aan de Artemis Styling Academie Amsterdam en heeft zijn werk al geëxposeerd in het Stedelijk Museum Amsterdam en Montana Gallery Amsterdam. Zijn eerste creatieve uitingen waren rond 1997 in de vorm van graffiti. De vormgeving, kleuren en algehele subcultuur sprak hem heel erg aan. Door de jaren heen heeft Jongejan zijn vaardigheden met een spuitbus goed ontwikkeld met opdrachten voor commerciële bedrijven en culturele instellingen als resultaat. In 2019 heeft Kasper Jongejan het kunstwerk bij de tennisclub Het Nieuwe Land in Almere gemaakt, in 2018 het gedenkkunstwerk voor Sonny en Alison in Tussen de Vaarten, in Almere Haven de muurschilderingen bij bedrijventerrein De Steiger en in 2022 'Camouflage in het centrum van Almere Stad.