.

Landschapskunst

Landschapskunst

Landschapskunst in Flevoland. 

Land Art of landschapskunst is ontstaan aan het eind van de jaren '60. In 1969 komen in de Verenigde Staten een aantal kunstenaars bijeen om in 'landschappen' enige veranderingen aan te brengen die toch zo ingrijpend waren dat de betekenis, de inhoud, van die omgevingen veranderd werd. De bijeenkomsten vonden plaats in de uitgestrekte natuur van het Amerikaanse Westen. Kunstenaars zochten een plek voor hun kunst buiten de galerie- en museummuren. De natuur werd de bron van inspiratie, tevens het materiaal en de plek voor hun kunsten.

Land Art is de algemene benaming voor ingrepen in of toevoegingen aan het bestaande landschap door kunstenaars. Het land art object is een reactie op de natuurlijke omgeving, met een duidelijke inbreng van de kunstenaar. Bij deze objecten grijpt de kunstenaar, vaak met behulp van landmeters, bulldozers, aarde en water in de natuur in. Land Art hoeft niet zonder meer aan te sluiten bij de al aanwezige landschapsstructuren. Het landschap zorgt voor de inspiratie en krijgt door de bemoeienis van de kunstenaar extra dimensie. Hoewel de traditionele vorm van Land Art uitsluitend natuurlijke materialen worden gebruikt, kan tegenwoordig ook gekozen worden voor het gebruik van materialen als asfalt, beton of metaal.

Landschapskunst en Flevoland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tijdens de aanleg van Oostelijk- en Zuidelijk Flevoland besloten de ingenieurs en planologen de gelegenheid te baat te nemen en een aantal grote kunstwerken te realiseren. Nergens ter wereld is een plek waar zo veel landschapskunst in een relatief klein gebied te bezoeken is. Tien van de elf landschapskunstwerken die Nederland rijk is liggen in Flevoland: het Observatorium van Robert Morris in Lelystad, de Aardzee van Piet Slegers en Sea Level van Richard Serra in Zeewolde en De Groene Kathedraal van Marius Boezem, Polderland Garden Love and Fire van Daniel Libeskind in Almere, Exposure van Antony Gormley aan de kust bij Lelystad en Pier+Horizon, van Paul de Kort in het Zwarte Water nabij Kraggenburg. In het najaar van 2018 werd bij Biddinghuizen het 8e landschapskunstwerk Riff, PD #18245 aangelegd naar een ontwerp van Bob Gramsma. Op 27 september 2018 werd in het Waterloopbos bij Marknesse het 9e landschapskunstwerk Deltawerk // van Ronald Rietveld en Erick de Lyon voor het publiek opengeteld. In 2022 heeft de provincie Flevoland het geluidskunstwerk Engelen/Angels van Moniek Toebosch, dat te horen is op de Markerwaarddijk, aangekocht en als 10e kunstwerk opgenomen in het register ‘collectie landschapskunst Flevoland’. Naarmate de collectie langer bestaat en groeit, krijgt die meer waarde als bijzonder cultureel erfgoed voor Flevoland. 

Klik op een plaatje om verder te gaan.


Regio:: Noordoostpolder


Regio:: Oostelijk Flevoland


Regio:: Zuidelijk Flevoland