.

Noordoostpolder

Noordoostpolder

Landschapskunst in de Noordoostpolder

Het uitgestrekte landschap van de provincie Flevoland leent zich bij uitstek voor landschapskunst. Samen met de gemeente Noordoostpolder heeft de provincie Flevoland de mogelijkheden voor de realisatie van een 7e landschapskunstwerk verkend. Er was eerst sprake van dat de opdracht naar de Amerikaanse kunstenaar Walter De Maria zou gaan. Toen De Maria op 25 juli 2013 overleed werden de twee Nederlandse kunstenaars Krijn de Koning en Paul de Kort uitgenodigd om een schetsontwerp te maken. Het thema was wind. Opmerkelijk aan deze kunstopdracht was dat de kunstenaars een schetsopdracht kregen voor twee verschillende locaties in de Noordoostpolder. Het college van Gedeputeerde Staten heeft een perceel aan de Noordermeerweg in Creil, dat in eigendom is van Het Flevo-landschap, en een perceel aan de Zwartemeerdijk bij de Kadoelerweg in Kraggenburg, dat in eigendom is van Natuurmonumenten, aangewezen als meest geschikte plekken. Beide locaties zijn een voorbeeld van het specifieke karakter van de Noordoostpolder: oneindige vlaktes, bomen, vaarten en boerderijen met aan de horizon de dijk. Aan de Noordermeerweg met de dijk, aangelegd met puin van het in de oorlogsjaren platgebombardeerde Rotterdam en aan de Zwartemeerdijk het contrast van de nieuwe polder met het oude land.

Krijn de Koning wilde op Rotterdamse Hoek twee kubistische paviljoens plaatsen. 'Wind Pavillion’, een blauw paviljoen dat bij de seinpost op de dijk en ‘Silent House’, een groen paviljoen in het bosje onderaan de dijk met uitzicht op de kwelplas. Het ontwerp 'Pier+Horizon' van Paul de Kort bestaat uit een 600 meter lange pier in het Zwarte Meer met daar omheen een palenveld met drijvende vegetatiematten.

De keuze voor het 7e landschapskunstwerk in Flevoland is gevallen op het ontwerp van Paul de Kort. Volgens wethouder Wouter Ruifrok van Noordoostpolder is het een fraai ontwerp waarin historische context, natuurlijke omgeving, omstandigheden en visuele aspecten samengaan.
In 2018 werd de Deltagoot in het Waterloopbos door Ronald Rietveld en Erick de Lyon omgevormd tot Deltawerk //.

Klik op de foto voor de beschrijving

 


Plaats: Deltawerk //


Plaats: Pier+Horizon