Z-tje

Z-tje
Z-tje Z-tje Z-tje Z-tje Z-tje Z-tje Z-tje Z-tje

Plaats: Zeewolde

Locatie: Raadhuisstraat

Kunstenaar: Erik Wallenburg

Materiaal: brons

Jaar: 2007


Beschrijving:

Sinds 1997 wordt de Z tot Z tocht georganiseerd, een wandeltocht van 110 km die binnen 24 uur volbracht moet zijn. De tocht, die elk jaar in het eerste weekend van september wordt gehouden, start vanaf een veerboot die is aangemeerd aan het Raadhuisplein. De deelnemers lopen van Zeewolde via Almere, Lelystad, Swifterbant, Dronten en Biddinghuizen naar de finish op het Kerkplein in Zeewolde.

In 1998 werd het logo voor de tocht, een icoontje van een Z in een wandelschoen, ontworpen door de geestelijk vader van de Z tot Z loop, Erik Wallenburg. Sinds 1999 krijgt iedere deelnemer aan de 110 km lange tocht bij de finish naast een medaille ook een gegoten Z-tje uitgereikt. Ieder jaar ontwerpt Wallenburg een nieuw Z-tje aan de hand van thema's zoals motorrijders, EHBO, logistiek, dubbele schoen en sponsoring.

Bij de herinrichting van het centrum van Zeewolde is op initiatief van Erik Wallenburg een beeld van Z-tje aan de Raadhuisstraat geplaatst. Het 30 cm hoge kunstwerk staat op een sokkel en werd op donderdag 6 september 2007 feestelijk onthuld. Wallenburg boetseerde de wandelschoen met daarin de Z die trots zijn medaille toont. Dankzij een financiële bijdrage van Maris B.V, die het plan voor de herinrichting van het centrum ontwierp en aannemersbedrijf Knipscheer B.V. kon het beeld van Z-tje in brons gegoten worden. Wallenburg heeft het kunstwerk achterop de schoen gesigneerd met Wally.

Kunstenaar

Erik Jacob Wallenburg is op 18 juli 1955 in Den Haag geboren. Hij studeerde aan Creativiteitscentrum de Hazelhorst in Delft en ArtEz hogeschool voor de kunsten in Arnhem. Wallenburg is een creatieve duizendpoot. Hij was jarenlang werkzaam als medewerker op de ontwerpafdeling van Artihove in Bergschenhoek, een bedrijf waar kunstwerken ontworpen worden of wassen beelden van derde worden gegoten. Wallenburg fotografeert, maakt cartoons en organiseert evenementen. Sinds 2000 maakt hij zelf sculpturen voor opdrachtgevers. Erik Wallenburg ontwierp in Zeewolde al veel beelden en logo’s. De bekendste zijn 'Schakeling van samenwerking' op het Trekkersveld, ‘Vlinder’ in het Vrijetijdshart en 'Ztje', het beeldje van de Van Z… tot Z…-tocht in de Raadhuisstraat. Maar ook het ontwerp van 'Hekwerk van de Koningslinde' op de hoek van de Horsterweg en de Zuiderzeeweg, De IJsmeester' op het Kerkplein en 'Monument Verloren Parel-Hemelpost' op de begraafplaats zijn van zijn hand. 

In het kader van het Europese Jaar van het Vrijwilligerswerk, een in 2011 gehouden themajaar van de Europese Unie om vrijwilligerswerk te bevorderen, maakte Wallenburg het fotoboek ‘De Zeewolder Vrijwilliger in beeld gebracht’. Op 23 maart 2017 ontving Erik Wallenburg uit handen van commissaris van de Koning, Leen Verbeek, de Lelyprijs 2017. Het bestuur van het Prins Bernard Cultuurfonds Flevoland besloot de Lelyprijs 2017 aan Wallenburg toe te kennen voor zijn uitzonderlijke inzet voor de gemeente Zeewolde en zijn inwoners op het vlak van activiteiten en cultuur.