Tips voor gebruik

Zoek naar informatie

1. Inhoud

Kies de knop Inhoud in de titelbalk. Je ziet nu de inhoudsopgave van de hele website (5 niveau’s). Om het compacter en overzichtelijker te maken kun je het aantal niveau’s verlagen. Daarmee krijg je een goed overzicht van de structuur van de site. Alle aanduidingen zijn een directe link naar de inhoud: klik er op en je komt direct op de juiste pagina.

2. Zoekveld

Type een (heel) woord in het veld aan de linker zijkant en klik op   Versturen . Het resultaat is een nieuwe pagina met alle vondsten. In een percentage zie je hoeveel er gevonden is. In rood is de betreffende pagina aangegeven en als je hierop klikt ga je er direct heen.

Je kunt op alles zoeken, bijvoorbeeld op:

  • naam (erfgoed onderwerp, kunstwerk, maker of kunstenaar)
  • jaartal
  • plaatsnaam
  • materiaal

3. Verklaring termen

Zoek naar een bepaald begrip, kies de knop Verklaring termen in de titelbalk. Je ziet nu een lijst met begrippen, opgedeeld in groepen, bijv. A-Consi. Dit zijn de eerste letters van het woord. Kies hieruit voor jouw onderwerp  en de juiste pagina verschijnt. Klik op het gezochte woord en het begrip wordt uitgelegd.

De begrippenlijst wordt ook gebruikt vanuit de pagina’s. Als een begrip rood-onderstreept wordt weergegeven verwijst het naar deze lijst. Je kunt 2 dingen doen om de verklaring te zien:

  • beweeg de muis boven het woord en de verklaring verschijnt in beeld
  • klik op het woord en je gaat direct naar de begrippenlijst. Je kunt vandaar weer terug door de ‘terug’ functie van je browser.

4. Zoek op de kaart

De kaart (Google Maps) heeft een aantal mogelijkheden. Om het optimaal te benutten kun je naar 'Ontdek Google Maps'  gaan voor een demonstratie. In het kort kun je kiezen uit kaart of satellietfoto (rechtsboven) en kun je de kaart verschuiven en in- en uitzoomen (linksboven). Met de linkermuisknop ingedrukt kun de de kaart ook ‘verslepen’.

Op de kaart zie je een aantal symbolen in verschillende kleuren. Als de cursor boven een icoon op de kaart wordt gebracht wordt al weergegeven welk object dit is. Door het aan te klikken verschijnt een informatie 'ballon' met de meest elementaire informatie. Bovenaan staat een link naar de pagina waar het object is beschreven.

Onder de kaart zijn 'checkboxes' voor de categorieën die standaard allemaal zijn aangevinkt. Elke combinatie van keuzes is mogelijk, om een beter overzicht te krijgen.

Op deze manier is snel te zien in een gebied naar keuze (kaart of satellietmap) welke objecten zijn aangegeven.

Als je Internet Explorer 7.0 of 8.0 gebruikt verschijnt van alle markeringen op alle kaarten alleen de linkerhelft. Compatibility mode helpt hier helaas niet voor en ook is tot dusver nog geen oplossing gevonden. Het betreft mogelijk een bug in IE, in versie 9.0 is dit probleem opgelost. Geen van de andere bekende browsers geeft dit probleem.

5. Recente pagina's

Wij werken voortdurend aan aanvullingen en verbeteringen. Om beter te kunnen volgen welke objectpagina's recentelijk zijn aangepast is een speciale menukeuze gemaakt (linker kolom). Standaard komt die op met de 10 meest recente pagina's, maar door een andere keuze te maken kunnen tot de 50 meest recente pagina's worden weergegeven. Vooral voor regelmatige bezoekers is deze functie handig. Alle rood-onderstreepte aanduidingen zijn een directe link naar de inhoud: klik er op en je komt direct op de juiste pagina.

 

Navigeren in de pagina’s

 

Navigeren kan op een aantal verschillende manieren

  • via het menu aan de linkerzijde door te klikken op de namen (vouwt vanzelf in en uit)
  • door te klikken op de afbeeldingen op de pagina
  • door te klikken op de naam achter ‘U bent hier:’ boven in de pagina
  • onderin de pagina kun je naar de vorige, volgende of top van de pagina

Alle tekst die rood is gekleurd is een link naar een andere pagina. Op de pagina’s met een beschrijving staan een aantal foto’s. De grote foto is standaard de linker uit het rijtje eronder. De andere foto’s kunnen worden opgeroepen door erop te klikken.

In het menu aan de linkerkant kun je altijd zien waar je bent: de categorie is dan blauw gemarkeerd.

 

Laaste Update vrijdag, 08 juni 2012