Twee vrouwen

Twee vrouwen
Twee vrouwen Twee vrouwen Twee vrouwen Twee vrouwen Twee vrouwen Twee vrouwen

Plaats: Almere

Locatie: Juan Grisstraat

Kunstenaar: Roy Villevoye

Materiaal: vezelcement

Jaar: 2009


Beschrijving:

De Almeerse kunstenaar Roy Villevoye kreeg van woningcorporatie Ymere de opdracht voor het maken van een kunstwerk voor de gevel van het door atelier PRO ontworpen zorgcentrum Castrovalva in Almere. De opdracht voor het kunstwerk betrof de huid van het gebouw. De gevelwand van Castrovalva had met zijn leigrijze kleur met glas en aluminium kozijnen een enigszins sobere uitstraling. Een kunstwerk op de gevel zou de oriëntatie van het gebouw naar de aangrenzende vijver kunnen benadrukken.

Elementen en mensen uit Nieuw-Guinea zijn een terugkerend thema in het werk van Roy Villevoye. Het interesseert hem hoe cultuur werkt en hoe deze zich ontwikkelt in relatie tot andere culturen. Ontmoetingen en ervaringen die Villevoye op zijn reizen heeft, vormen de basis voor zijn kunst. Hij neemt elementen uit onze (beeld)cultuur mee op zijn reizen en zet die vervolgens als een soort ‘sporen’ van de Westerse cultuur uit. Ook brengt hij beelden van andere culturen in de westerse context. Op die manier lokt hij een communicatie over en weer uit tussen twee culturen die hij vervolgens weer vastlegt. Precies passend binnen de hoogte van de gevel van Castrovalva bracht Villevoye de silhouetten van twee vrouwen aan. De vezelcementplaten die de gevel bekleden, zijn voorzien van een reliëf dat oranje is ingekleurd. Dat reliëf vormt de gezichten van twee vrouwen van verschillende herkomst, die en profil naar elkaar gericht zijn. “De gezichten lijken schaduwen, als bij een wayangspel of een lichtprojectie”, aldus Roy Villevoy. “Een zwarte vrouw ontmoet op een gevel van een gebouw in Almere een witte vrouw. Ze kijken elkaar aan. Er zou een dialoog gaande kunnen zijn. Het is een moment. Als een still uit een film”. Een eenvoudig beeld dat het gebouw tot een heel bijzondere verschijning maakt.

Kunstenaar

Roy Villevoye is in 1960 in Maastricht geboren. Van 1979 tot 1984 studeerde hij beeldende- en toegepaste kunsten aan de Rijksacademie van beeldende Kunsten in Amsterdam. Villevoye begon in de jaren tachtig als schilder die een soort kleurstalen maakte. Hij wou geen willekeurige kleuren gebruiken, maar kleuren die al een betekenis hebben, zoals de primaire kleuren, camouflage- of huidskleuren. Op die manier wilde hij het “echte leven” in zijn kunst brengen. Tijdens zijn onderzoek naar echtheid, kreeg hij het gevoel weg te moeten gaan. Zo ver mogelijk. Niet alleen geografisch gezien, maar ook cultureel.

Rond 1990 bezocht hij India en de Asmatstam op het eiland Nieuw Guinea. Sindsdien onderzoekt Villevoye de Papoea-cultuur, als spiegel voor onze eigen cultuur en maakt hij vooral foto’s, films en installaties, waarin de ontmoeting tussen twee culturen centraal staat. Met zijn korte film Beginnings won hij in 2006 op het IFFR een Tiger Award. Veel van zijn films maakt hij samen met Jan Dietvorst.