Gedicht Thuis

Gedicht Thuis
Gedicht Thuis Gedicht Thuis Gedicht Thuis

Plaats: Almere

Locatie: Sepiastraat

Kunstenaar: Maria van Daalen

Materiaal: letters op baksteen

Jaar: 2009


Beschrijving:

In Almere Buiten ligt de Regenboogbuurt die als geheel bedacht is door een groep vooraanstaande architecten, waarbij de beroemde Berlijnse wijk 'Onkel Toms Hütte' van Bruno Taut als inspiratiebron diende. In de woonwijk staan huizenblokken in alle kleuren van de regenboog en ook enkele gebouwen die niet alleen opvallen door hun kleur, maar ook door hun vorm. Aan de Chartreusestraat zien we de eigenzinnige 'Towerhouses' van architect Julyan Wickham van Wickham van Eyck Architects. De gele, gebogen gevels vormen een mooi patroon.

In de Sepiastraat woont de dichteres Maria van Daalen. Op de beide gevels van het hoekhuis zijn de regels van haar gedicht “Thuis” door woningcorporatie Alliantie Flevoland aangebracht.

 

mijn Sepiastraat is okergeel // de hoge lucht ziet blauw

zonlicht opent raam en schaduw // zingt ik ben van jou

 

de hoek is rond het hart is rood // een lied dat hier begon

waar ligt het smeltpunt van geluk // en waar de horizon

 

Aan de Koraalstraat is haar gedicht “Almere” te vinden. Directeur Maarten Pel van de Alliantie onthulde op 28 februari 2009 de beide gedichten. Ans van Berkum van de woningcorporatie vertelt bij die gelegenheid: 'Wij hebben langs de Evenaar al een gedichtenroute en deze nieuwe gedichten worden ook onderdeel van die route".

Kunstenaar

Maria van Daalen, pseudoniem van Maria Machelina de Rooij, werd op 8 juli 1950 in Voorburg geboren. Na haar eindexamen gymnasium studeerde zij van 1971 - 1983 aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Aanvankelijk studeerde zij rechten maar stapte over naar Nederlandse taal- en letterkunde met als specialisme de middeleeuwse hoofse liedkunst. Haar eerste gedichten publiceerde zij in 1985 in het tijdschrift Raster 34. Haar debuutbundel ‘Raveslag’ verscheen in mei 1989 en werd in 1990 genomineerd voor de C. Buddingh’ prijs. Van Daalen was van 2006 - 2011 docent Poëzie aan de Schrijversvakschool Amsterdam..

In Almere Buiten staan twee gedichten van haar op de muur van twee woningen. Een ander gedicht staat op een muur van NIAS (Nederlands instituut voor gevorderde studie in de geesteswetenschappen en de sociale wetenschappen) in Wassenaar.

Maria van Daalen woont sinds 2005 in Almere Buiten.