zonder titel

zonder titel
zonder titel zonder titel zonder titel

Plaats: Almere Haven

Locatie: Kruisstraat / Plein

Kunstenaar: Cor Kennedy

Materiaal: franse kalksteen

Jaar: 1981


Beschrijving:

Op de hoek van de Kruisstraat en Plein in Almere Haven staat een abstract kunstwerk van de Almeerse kunstenaar Cor Kennedy. De beeldhouwer heeft het beeld gemaakt in opdracht van M.A.B.-M.N, bouwers van de tweede fase van het winkelcentrum en de stichting “Vrienden van Almere” en het werd ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan van Almere aan de gemeente geschonken. Kennedy hakte het kunstwerk uit Franse kalksteen. Het kunstwerk past door het soepel uitgevoerde lijnenspel rondom, in de strakke omgeving waarin het geplaatst is.

Beeldhouwer Kennedy onthulde zijn creatie zelf, omdat de opdrachtgevers het lieten afweten. Een organisatorisch misverstand. Na de onthulling knoopte de maker het kleed weer om het beeld en vertrok per fiets.

Kunstenaar

Agaat Cornelis (Cor) Kennedy is op 19 december 1907 in Amsterdam geboren. Hij volgde zijn opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheid in zijn geboorteplaats. In het begin van zijn carrière werkt hij bij de steenhouwerij van de rooms-katholieke begraafplaats Buitenveldert in Amsterdam. Later voert hij onder meer het werk uit van de bekende Amsterdamse beeldhouwer Hildo Krop (1884-1970). Kennedy vestigt zich als één van de eerste kunstenaars in Almere. Hij vervaardigde het beeldje "de Kneuter" dat ter gelegenheid van het eenjarig bestaan van Almere uitgereikt werd aan landdrost Han Lammers. Lammers had kritiek geleverd op de ruimtelijke ordening in de polder en Almere-Haven "kneuterig en benard" genoemd.

Op 7 januari 1985 ontvangt Kennedy de Bonifatiusspeld uit handen van de eerste Burgemeester van Almere, Han Lammers, wegens zijn integriteit en bereidwilligheid anderen te helpen en zich in te zetten voor de gemeenschap. De Bonifatiusspeld wordt traditioneel tijdens de nieuwjaarsreceptie door de burgemeester uitgereikt aan iemand die zich op een bijzondere manier heeft ingezet voor Almere. De speld is genoemd naar de heilige aartsbisschop Bonifatius, die in het jaar 753 tijdens een missiereis over "het Aelmere", het latere IJsselmeer, voer.

Cor Kennedy overlijdt op 8 april 1995 in zijn woonplaats Almere.