Tegelrand

Tegelrand
Tegelrand Tegelrand Tegelrand Tegelrand Tegelrand Tegelrand Tegelrand Tegelrand

Plaats: Almere Haven

Locatie: Sluiskade

Kunstenaar: o.l.v. Ben Hosman

Materiaal: keramiek

Jaar: 2001


Beschrijving:

In 2001 vierde Almere haar 25-jarig bestaan. Onder leiding van de Rotterdamse tegelkunstenaar Ben Hosman werd ter gelegenheid van dit jubileum een tegelrand gemaakt. De rand bestaat uit zo´n 1000 beschilderde tegels die deels voorzien zijn van tekst en deels voorzien van een afbeelding. In de bovenste tree van de trappen rondom de havenkom in Almere Haven vertelt de tegelrand het verhaal van Almere, de archeologie, de historie en de ontwikkeling van Almere tot een stad van méér dan 150.000 inwoners. Hosman is een half jaar bezig geweest met schoolkinderen, bewoners van het eerste uur, politici, stedenbouwkundigen en ambtenaren die iets met Almere Haven van doen hadden, om voorstellingen te schilderen op standaard Buchtal-tegels van 20 x 20 cm. Omdat over de tegels gelopen moest worden waren de keramische tegels voorzien van een speciale laag waarop geschilderd kon worden. Bij het bakken van de tegel verweekte deze laag en zakte de verf eronder. Hierdoor zal de verf niet zo snel van de tegel af slijten. Na het afbakken zijn de tegels nog voorzien van een anti-slip-laag. De deelnemers konden hun inspiratie ontlenen aan de thema’s water, want Almere is ontstaan uit dat water, en historie. Van ieder tegel werd en foto gemaakt. Deze foto´s dienen als archief als tegels eventueel vervangen moeten worden. Het archiveren van de tegels geeft het grote voordeel dat de tegel, indien dit nodig mocht zijn, vrij nauwkeurig na te maken is.

Op 12 oktober 2001 heeft de toenmalig wethouder voor Almere Haven Rita van Ling het tegelproject geopend. Samen met de allereerste bewoonster van Almere Haven Lia de Clerk, metselde zij de laatste tegels, die zij zelf beschilderd hadden, in de rand.

In 2021 is de havenkom als onderdeel van de stedelijke vernieuwing gerenoveerd. De havenkom werd omgevormd tot een toegankelijke ruimte met een boulevard, een openbare wandelpier en meer groen. De moeilijk begaanbare trappen naar de waterkant werden vervangen door zogenaamde luie trappen met 40 cm hoge treden waar je ook lekker op kunt zitten en over het water uitkijken of elkaar ontmoeten. De nieuwe boulevard is bovenop de tegelrand aangelegd waardoor het grootste deel van de jubileumtegels verloren gingen. De verdwenen tegels zijn door de gemeente gedigitaliseerd en krijgen wellicht nog een nieuwe plek in de havenkom. De tegelrand nabij de sluis is gespaard gebleven.