Holland Triathlon

Holland Triathlon
Holland Triathlon Holland Triathlon Holland Triathlon Holland Triathlon Holland Triathlon Holland Triathlon Holland Triathlon

Plaats: Almere Haven

Locatie: Sluis

Kunstenaar: Nanne Balyon

Materiaal: verf

Jaar: 2007


Beschrijving:

De Holland Triathlon, is de bekendste triatlon van Nederland en wordt sinds 1983 elk jaar in Almere gehouden. Tot medio jaren negentig van de vorige eeuw vond Triathlon plaats in Almere Haven. De atleten hebben 15 uur de tijd om 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,195 kilometer lopen af te leggen. Na 30 jaar heeft de Holland Triathlon een nieuwe naam gekregen en gaat vanaf 2013 als Challenge Almere-Amsterdam door het leven.

In 2007 maakte Anne Balyon in opdracht van woningcorporatie De Alliantie Flevoland de muurschildering ‘Holland Triathlon’ op de kopgevel van een appartementencomplex aan Sluis. Dat jaar werd in Almere voor de 25ste maal de triathlon gehouden. De jaartallen 1983 en 2007 zijn terug te vinden boven het geschilderde erepodium.

Op de muur is een plaat beton van ca. 1 cm bevestigt waarop Balyon de schildering maakte. Hij heeft het verleden van de Triathlon naar voren gehaald met een zwart-wit beeld uit het Polygoon Journaal. Het heden is daar overheen geplaatst in de vorm van kleurige schilderijen, die atleten in volle actie portretteren. In het midden heeft Balyon de podiumceremonie weergegeven. Naast het podium staat Allard Veldhuis (1946-2017) met microfoon. Tussen 1985 en 1995 was hij de stem van de Triathlon. Helemaal rechts legt een schilder de laatste hand aan het schilderij met de fietser. Naast de ladder staan de flessen verf en wat doeken klaar voor gebruik. Daaronder maakt een tweede schilder onder het toeziend oog van een militair het affiche voor de Holland Triatlhon op 20 augustus 1983 af.

De wandschildering is één en al suggestie. Het lijkt alsof het plateau waarop de schildering van De Holland Triathlon rust, uit de muur steekt. Het ziet er naar uit dat de schilders, de militair, het zittende meisje en het dranghek voor de schildering staan en er geen onderdeel van uitmaken. Dit effect verkreeg Balyon door slagschaduwen te schilderen. Zelfs de gemetselde muur is steentje voor steentje geschilderd. Het enige dat geen illusie is zijn de drie boven elkaar geplaatste ramen.

Kunstenaar

Nanne Balyon werd op 13 mei 1960 in Den Haag geboren. Hij groeide op in een artistieke familie en is de middelste van vijf broers, van wie ook André en Simon actief zijn als kunstschilder. Balyon leerde het vak aanvankelijk van zijn oudere broer André die sinds 1972 in Amerika woont en werkt. Daarna ging hij 2 jaar in de leer bij Hans van Moerkerken, één van Hollands beste landschapsschilders.

De belangrijkste inspiratiebron in het werk van Balyon is de natuur.  Met een voorkeur voor het Hollandse landschap kan Nanne de sferen van de jaargetijden met een ongelooflijke nauwkeurigheid raken. Nanne Bayon heeft in opdracht van bedrijven en gemeenten een aantal muurschilderingen gemaakt, onder meer in Amsterdam en Almere.