De ontmoeting

De ontmoeting
De ontmoeting De ontmoeting De ontmoeting De ontmoeting De ontmoeting De ontmoeting De ontmoeting

Plaats: Almere

Locatie: Bougainvillepad

Kunstenaar: Willem G. van de Hulst

Materiaal: brons

Jaar: 1991


Beschrijving:

Aan het Bougainvillepad staat op een gemetselde sokkel een figuratief kunstwerk. De beeldengroep is in 1991 gemaakt door Willem G. van de Hulst jr. en heeft als titel “De ontmoeting” meegekregen. En dat zien we hier ook. Vier mensen die elkaar ontmoeten, even met elkaar praten en vervolgens ieder zijns weegs gaan. De onderlinge wisselwerking maakt ze tot een groep. De figuren zijn slechts in simpele lijnen en contouren weergegeven en kennen nauwelijks individuele trekken. Aan de huid is goed te zien dat Van de Hulst de 1,20 m hoge figuren gemodelleerd heeft voordat hij ze in brons liet afgieten. Het kunstwerk is zichtbaar opgezet in plakken was en met een ruwe toets geboetseerd. Dat geeft een levendig effect aan de omtrek en het oppervlak. Daardoor wordt het spel van licht en schaduw op het beeld versterkt, wat de plasticiteit vergroot.

In tegenstelling tot de meeste kunstwerken in Almere is dit kunstwerk niet in overleg met de gemeentelijke Adviescommissie Beeldende Kunst aangeschaft.

Kunstenaar

Willem Gerrit van de Hulst wordt op 4 juli 1917 geboren in Utrecht. Zijn vader Willem G. van de Hulst was onderwijzer en kinderboekenschrijver en zijn grootvader, eveneens Willem G. van de Hulst, steenhouwer. Op zijn 14e verjaardag krijgt hij van zijn vader een verfdoos. Vader Willem vraagt zijn zoon illustraties bij zijn serie ‘In de soete suikerbol’ te maken. In 1934 gaat Van de Hulst op 16-jarige leeftijd een schildersopleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam volgen en krijgt les van professor Johannes Hendricus Jurres. Het modelleren in was, klei of steen boeide Willem al vroeg. Als hem aan de academie de gelegenheid geboden wordt om als bijvak beeldhouwkunst bij professor Jan Bronner te gaan volgen, grijpt hij die mogelijkheid met beide handen aan.

Tot 1963 illustreert Willem G. van de Hulst jr. de kinderboeken van zijn vader. Na diens dood legt hij zijn tekenpen neer en gaat zich volledig wijden aan het schilderen en het schrijven. Zijn werk is overwegend figuratief. Als hij begin jaren tachtig bezig is met de acht Metro schilderijen begint hij weer met beeldhouwen, dat hij sinds zijn studietijd niet meer gedaan heeft. Zijn schilderijen en beelden ontstaan zonder vooropgesteld plan. Ze groeien als het ware.

Van de Hulst is kunstschilder, schrijver en beeldhouwer. In een interview in Seasons - bron voor buiten leven - jaargang 10 vertelt hij: “Als je zoals ik, nooit gewerkt hebt, dan is je leven in wezen één grote vakantie. Maar wat is vakantie voor het mensdom? Er even helemaal uit zijn om weer tegen de sleur van alledag te kunnen. En wat doe ik, als ik drie maanden geschilderd heb wil ik weleens vakantie en ga ik boetseren. Dan ga ik beelden maken om even los te komen van dat tweedimensionale vlak van het werken in kleur. Ruimtelijk werken is echt iets heel anders. Het ligt dichterbij architectuur, terwijl schilderen dichterbij muziek ligt….. Maar als ik een tijd geboetseerd heb en de beelden zijn bij de bronsgieter, dan heb ik in de tussentijd ideeën gekregen. Dan wil ik gevoelens kwijt, maar ook niet in een schilderij. Dan wordt het tijd om pen en papier te pakken, om te gaan schrijven”.

Op 27 juli 2006 overlijdt Willem Gerrit van de Hulst jr. op 89-jarige leeftijd in Nieuwersluis. Beelden van Van de Hulst zijn o.a. te vinden in Waddinxveen, ‘Wachtende reizigers’ (1984), in Elburg, ‘Moeder met kinderen’ (1988), in Breukelen, ‘Glorie van de Vechtstreek’ (1989) en in Almere, ‘De ontmoeting’ (1991).