Het Schrijfkanon
Plaats: Almere
Locatie: Hoge Ring / Herman Gorterweg
Kunstenaar: Peter Zegveld
Materiaal: brons
Jaar: 2001
Beschrijving:
Bij de oplevering van “Land der Letteren” een deel van de Literatuurwijk in Almere, wilde de projectontwikkelaars een kunstwerk plaatsen als herkenningspunt voor de nieuwe wijk. Aan drie kunstenaars werd gevraagd een voorstel te doen. Het moest een herkenbaar beeld worden. De toekomstige bewoners van de wijk konden aangeven welk ontwerp het meest aansprak. Peter Zegveld kreeg de opdracht het kunstwerk te maken.
Het was de locaties, bovenop de geluidswal langs de Hoge Ring die Zegveld op het idee bracht. Hij vertelt: “Je kent ze wel, van die oude kanonnen aan bijvoorbeeld de rand van de haven van Vlissingen. Zo’n relikwie uit oude tijden vond ik goed passen op die plek, maar ook passend bij schrijvers uit het verleden. Daarom kreeg het kanon de vorm van een pen, compleet met sleufje in de punt, zoals bij een ouderwetse vulpen. Dat detail zie je echter pas als je het beeld vanuit de wijk benadert via een schelpenpad dat naar de dijk voert. Het Schrijfkanon is dus niet alleen een baken vanaf de weg, maar vanuit de wijk ook een uitkijkpost en ontmoetingsplaats. Kinderen mogen erop klimmen en eraf glijden, hoewel dat laatste bemoeilijkt wordt door een klein inktpotje op de plaats waar bij een kanon de lont zit. Ik heb overwogen om het hobbeltje weg te halen, maar ik vond het toch een te belangrijk detail voor het totale beeld. Net als de sleuf in de punt en de uitstekende assen in de wielen”.
Op 3 oktober 2001 onthulde voormalig burgemeester Hans Ouwerkerk het kunstwerk dat als thema heeft: "De pen is machtiger dan het zwaard". Het kunstwerk is ca. 5 meter lang, 2,5 meter hoog en 2 meter breed. Het is uitgevoerd in brons en staat op een bakstenen sokkel.
In 2006 is de geluidswal opgehoogd en is Het Schrijfkanon hoger geplaatst waardoor het vanuit de wijk minder goed te zien was. Tussen 2020 en 2023 werkte de provincie Flevoland aan de verbreding van de Hogering tussen Literatuurwijk en Poort. Gedurende de werkzaamheden was Het Schrijfkanon tijdelijk opgeslagen. Het oude Bastion kon in de nieuwe supituatie niet op zijn plek blijven. Het geluidsscherm aan beide zijden van het Bastion werd flink verhoogd. Arc2 Architecten uit Almere maakte een nieuw ontwerp voor het Bastion bij de entree van de Literatuurwijk. Op 25 november 2022 kreeg het schrijfkanon een nieuwe plek in één van de vierkante nissen in het nieuwe Bastion op de kruising van de Hogering met de Herman Gorterweg.
Kunstenaar
Peter Zegveld is op 21 juni 1951 in Scheveningen geboren. Na een opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag was hij een jaar tekenleraar. Zegveld is een veelzijdig kunstenaar die theater, beeldende kunst, film, muziek, multimedia en vormgeving met elkaar combineert. Hij werd min of meer toevallig ook beeldend kunstenaar. In de jaren tachtig speelde Zegveld in een Punk Band, die ook welkom bleek in kunstenaarsinitiatieven als Aorta, De Fabriek en W 139. Daarmee kreeg hij toegang tot de kunstwereld en begon met het maken van beelden.
Kanonnen zijn een terugkerend thema in het werk van Zegveld. Hij maakte het Schrijfkanon (2001) in Almere, een pepernotenkanon (2001) voor een alternatieve Sinterklaasoptocht en in een van zijn theaterstukken over een goochelaar kwam ook een kanon voor. Peter Zegveld maakte o.a. de kunstwerken Kwekkerboom (1995) bij verpleeghuis De Dormig in Landgraaf, Onbewaakte Spoorwegonderdoorgang (2004) in Apeldoorn en Trein (2007) nabij carpoolplaats De Harselaar bij Barneveld.