zonder titel
Plaats: Almere
Locatie: Oostvaardersdijk
Kunstenaar: Hans Koetsier
Materiaal: beton en marmerschijven
Jaar: 1986
Beschrijving:
In 1983 stelde Hans Koetsier het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders Almere, de voorloper van de op 1 januari 1984 ingestelde gemeente Almere, voor om bij vijf punten aan de stadsgrenzen van Almere grote poortsculpturen als herkenning en aankondiging te plaatsen. In de werken van Koetsier keert ‘de poort’ steeds terug als gevolg van de reeks alfabetten die de kunstenaar vanaf het eind van de jaren zeventig ontwierp. De beelden voor Almere zouden zich kenmerken door een associatie met karakteristieken van het polderlandschap en variaties op de letter. 'A'. Het OL ZIJP stemde met het voorstel in mits Hans Koetsier zelf voor sponsoren zorgde.
In 1986 werd de eerste Stedelijke Markering geplaatst op de hoek van de Oostvaardersdijk en de afslag naar Almere de Vaart. Het beeld werd uitgevoerd en geplaatst door NIMIS uit Cruquius. Het werk heeft geen titel, maar wordt door zijn vorm de komma’s genoemd. De poortsculptuur is 4,70 meter hoog, 5,50 meter breed en vervaardigd van beton en marmerschijven. Het object is geschonken door de NMB bank, inmiddels onderdeel van de ING bank.
Uiteindelijk zijn, door het overlijden van de kunstenaar, slechts twee van de vijf herkenningspunten gerealiseerd. Het tweede staat aan de Paralleldreef bij de afrit van de A6.
bronnen: museum de Paviljoens; digitaalerfgoed.almere.nl
Kunstenaar
Hans Koetsier werd op 12 juni 1930 in Utrecht geboren als zoon van de ongehuwde Maria Antoinette van Pieterson. Hij werd bij de burgerlijke stand ingeschreven als Johannes van Pieterson. Hans groeide op in het gezin Koetsier, en in 1942 werd zijn achternaam officieel gewijzigd.
Voordat hij in 1962 begon te schilderen, werkte Hans Koetsier in de reclame. In het midden van de jaren zestig maakte hij schilderijen en zeefdrukken waarop cijfers of fragmenten van cijfers te zien zijn. Hij werkte meestal in series, die vaak ook onderling samenhingen. Zijn werk werd aangekocht door Hans Paalman, directeur van het Stedelijk Museum Schiedam, en wordt gerekend tot de "koel-abstracte". Aan het einde van de jaren zestig maakte hij zijn eerste plastieken en realiseerde hij zijn eerste monumentale werken. Vrijwel tegelijkertijd werd het idee steeds belangrijker. Koetsier was vooral een conceptueel kunstenaar. Dat betekent dat een groot deel van zijn projecten nooit werd uitgevoerd. Hij ontwikkelde zich als beeldhouwer, emailleur, schilder en graficus.
Koetsier overleed op 30 augustus 1991 op 61-jarige leeftijd in Amsterdam. Hij werd begraven op begraafplaats Zorgvlied (gemeente Amstelveen) waar hij in 1982 al zijn grafsteen had laten plaatsen, met daarop een wiskundige formule die hij samen met de wiskundige Henk Barendregt had ontwikkeld. De steen werd vlak voor de dood van Koetsier aangekocht door de gemeente Amstelveen.