Populierenblad

Populierenblad

Plaats: Almere

Locatie: Waterlandseweg en Vogelweg

Kunstenaar: Hans Damman

Materiaal: cortenstaal

Jaar: 2018


Beschrijving:

De boswachterij Almeerderhout bestaat uit het Waterlandsebos, het Cirkelbos, het Weteringpark, het Kathedralenbos, het Overvaartbos en het stadslandgoed de Kemphaan. Met een oppervlakte van 1200 ha is het Almeerderhout het grootste bos van Almere. Om het gebied extra zichtbaar te maken zijn in 2018 langs de Waterlandseweg en de Vogelweg drie kunstwerken geplaatst. De kunstwerken, in de vorm van een populierenblad, worden gezien als de toegangspoorten voor het bos. De 4,80 x 4,00 m grote boombladen zijn een hommage aan de populieren die bij de inrichting van Zuidelijk Flevoland door de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders als pionierssoort werden aangeplant en in relatief korte tijd zorgden voor bosvorming en een goed klimaat voor andere boomsoorten. 

De populierenbladen zijn ontworpen door Hans Damman van Bureau Maris, Vormgevers van stad & landschap en bij MCM (Machine Constructies Marknesse) uit één plaat cortenstaal gemaakt. De hartvormige contour van het boomblad is een krachtige vorm die het Almeerderhout als groen hart van Almere symboliseert. De steel en hoofdnerf verdelen het symmetrische blad in twee helften. De ene helft is opengewerkt en laat de nerven van het populierenblad zien. Uit de andere helft is de naam Almeerderhout en het logo van Staatsbosbeheer gefreesd. Het kunstwerk rust op het 'gesloten' deel dat aan de onderzijde recht is afgesneden. De cortenstalen populierenbladen zijn op een betonnen funderingen geplaatst. 

De toegangspoorten werden op 2 juli 2018 in gebruik genomen door wethouder Jan Hoek, gedeputeerde Jan de Reus en hoofd Staatsbosbeheer Flevoland Nick de Snoo. Met het weghalen van de versteviging die nodig was om het fundament van de zware cortenstalen constructie aan de Vogelweg te laten uitharden werden de toegangspoorten geopend. Langs een aantal fietspaden in het bos staan 12 kleinere exemplaren met een afmeting van ongeveer 2,00 x 2,00 m.