zonder titel

zonder titel
zonder titel zonder titel zonder titel zonder titel

Plaats: Almere

Locatie: Amsterdamweg

Kunstenaar: Wim Korvinus

Materiaal: Staal

Jaar: 1984


Beschrijving:

Op het Manifestatieterrein aan de Amsterdamweg staan twee non-figuratieve kunstwerken, 'De Kus' van Berend Hendriks en zonder titel van Wim Korvinus. Deze zijn zo geplaatst dat veel mensen denken dat het één kunstwerk betreft. Als omgevingskunstenaars hechten zij dan ook grote waarde aan de versmelting van kunst en de plek waar zij wordt gerealiseerd. De schaal en de vorm van de objecten zijn bepaald door de locatie zoals die er in 1984 uitzag. Samen met Berend Hendriks komt hij tot een kunstwerk waarin land en water elkaar ontmoeten.

Afstand, richting en beweging vormen de context van het kunstwerk van Korvinus, waarin land en water elkaar ontmoeten. Het kunstobject hangt gedeeltelijk boven de stadsgracht. In een toelichting zegt de kunstenaar: “In het algemeen geldt dat voor mij een beeldende uitspraak in Almere zonder meer iets te maken moet hebben met land-water, weer en wind, uitgestrektheid etc. De natuur is bovendien zo groot, dat het bijna een abstractie wordt. Het object zou dan ook omgekeerd vanuit een abstractie mogelijkheden in zich moeten dragen voor een actieve associatieve betekenis verlening (liefst van verschillende aard). Wellicht zullen de bewoners op een gegeven moment een naam voor het object kiezen uit de volgende mogelijkheden: hengel, scheve korenschoof, ja-knikker, reiger of iets dergelijks…. Op de plek zelf is het erg belangrijk, dat dit wordt ervaren als een echte ‘plek’- ‘plaats’ - ‘rustpunt’ in een langere route en eventueel eindpunt van een wandeling. Hierin is functioneel al voorzien d.m.v. een aantal banken. De betekenis wordt ingevuld door de beelden van Berend Hendriks en mijzelf. Deze betekenis krijgt nog een soort climax, doordat bij mooi weer somtijds een regenboogje bij de beelden van Berend ontstaat (‘de kus’) en bij slecht weer (wind) maakt het object een tingelend geluid”.

Het kunstobject is 5 m hoog en gemaakt van staal. Door voorbijgangers wordt dit beeld ook wel hengel, reiger of rietstengels genoemd.

Kunstenaar

Wim Korvinus is in 1948 in Beesterzwaag (Friesland) geboren. Van 1967 – 1971 heeft hij aan de afdeling monumentale vormgeving aan de Hogeschool voor Kunsten (HKA) in Arnhem gestudeerd waar hij o.a. les had van Berend Hendriks. Korvinus is aan deze Hogeschool docent geweest evenals aan de Academie voor Bouwkunst in Rotterdam.

De kunstenaar heeft een groot aantal omgevingsobjecten op zijn naam staan. Zijn werk is vrijwel altijd aan een bepaalde situatie gebonden en de keuze van het materiaal laat hij daarvan afhangen. Heel bewust kiest hij voor eenvoudige beeldtaal zodat zijn werk begrijpelijk is.

Korvinus voelt zich betrokken bij degene die met zijn werk te maken zullen krijgen. Dat blijkt onder andere uit het beeld dat hij maakte in Grave en dat door blinden ‘met de handen bekeken’ kan worden. Meer werk is te vinden in o.a. Nijmegen en zijn woonplaats Arnhem.