Social Sofa's Leeuwardenplein

Social Sofa's Leeuwardenplein

Plaats: Almere

Locatie: Leeuwardenplein

Kunstenaar: Marja Thijssen

Materiaal: beton, glasmozaïek

Jaar: 2010 / 2014


Beschrijving:

Op 8 oktober 2010 onthulde Wethouder Berdien Steunenberg van beheer, leefomgeving en cultuur samen met bewoners een Social Sofa op het Assenplein in Stedenwijk-Noord. Om de sociale verkilling tegen te gaan is de Social Sofa in 2005 bedacht en ontworpen door de cabaretière Karin Bruers. Het idee erachter is; Breng bewoners dichter bij elkaar door samen de bank te mozaiëken. Men ontwerpt samen, plakt samen en geniet samen op de nieuwe buurtsofa. Beeldend kunstenaar Marja Thijssen uit Muiderberg maakte het ontwerp voor de in beton gegoten chaise longue. Zij liet zich inspireren door de talrijke nationaliteiten die de wijk rijk is en door de naam van het plein. Het thema van de bank is: ‘Suriname’. De sfeer, de planten, de dieren zoals een toekan en leguaan, de rotsen, het water, alles komt op de bank samen. De naam van het plein, Assenplein, vinden we op de achterkant van de bank in de vorm van het gemeentewapen van de stad Assen. Het wapen is gebaseerd op het Landschapszegel van Drenthe. De herkomst van het zegel hing samen met het klooster Maria in Campis, dat in 1258 in Assen werd gevestigd. Op het blauwe wapen staat een in wit gekleed gekroond Mariabeeld, met op haar rechterknie het kind Jezus. Zij zitten tussen twee gouden zuilen. Het schild wordt vastgehouden door twee klimmende leeuwen.

Met financiële hulp van de gemeente Almere, de Alliantie, Fonds voor cultuurparticipatie, Woningstichting GoedeStede en de Kunstbus van de Kunstlinie hebben de bewoners van Stedenwijk de kunstbank kunnen realiseren. Gedurende de zomermaanden hebben de buurtbewoners de bank van een het glasmozaïek voorzien.

In het kader van Community Art Stedenwijk-Noord starrtte in juni 2012 een tweede mozaiëkproject. Dit project werd uitgevoerd in samenwerking met de projectgroep "Zelf bedacht, zelf gedaan", waarvoor bewoners goede plannen konden indienen om de leefbaarheid, veiligheid en sociale cohesie in hun wijk te verbeteren. Onderleiding van Marja Thijssen maakten buurtbewoners twee kleurige Social Sofa's voor het Leeuwardenplein. Op de achterkant van beide banken prijkt het stadswapen van Leeuwarden dat op 25 maart 1918 per Koninklijk Besluit werd bevestigd. Het is het enige wapen van een provinciehoofdstad in Nederland zonder schildhouders. Het schild bestaat uit een blauw veld met een klimmende leeuw in goud dat gedekt wordt met een gouden kroon die 3 bladeren en 2 x 3 parels heeft. De Social Sofa's zijn op 24 september 2014, de jaarlijkse Burendag, onthuld.

In 2015 verhuisde de Social Sofa van het Assenplein naar het Leeuwardenplein waar de drie mozaiëkbanken nu gebroederlijk bij elkaar staan.