Muurschildering Goede Rede

Muurschildering Goede Rede
Muurschildering Goede Rede Muurschildering Goede Rede Muurschildering Goede Rede

Plaats: Almere Haven

Locatie: Kerkgracht

Kunstenaar: Fedyushkina en Nikiforva

Materiaal: verf

Jaar: 2004


Beschrijving:

Het oudste kerkgebouw in Almere is het oecumenisch kerkcentrum de Goede Rede. De kerk is gebouwd naar ontwerp van de architect G. Steen van architectenbureau Steen en Tuinhof en werd op 9 september 1979 in gebruik genomen. Sinds 2004 prijkt op de buitenmuur van het kerkgebouw een muurschildering. De opdracht voor deze schildering van zo’n 17,5 meter breed en tussen de 4 en 7 meter hoog, ging naar kunstenaars uit Dmitrov (vlakbij Moskou) in Rusland. Almere heeft al jaren een samenwerkingsverband met deze stad, die gezien wordt als partnerstad. In augustus 2002 bracht gedeputeerde Harry Dijksma een bezoek bezoek aan Dmitrov. Hij zag dat men daar bezig was met het restaureren van fresco’s en ontstond het idee kunstenaars uit Dmitrov de kans in Almere te geven.

Begin 2003 is het ontwerp van Nina Fedyushkina gekozen uit het ingediende werk van zeven schilders uit Dmitrov. Nina voerde het project samen uit met haar zus Aleksandra Nikiforva. De zussen schilderden een Bijbelverhaal uit Handelingen 27:8. Het schilderij verbeeldt de naam van het kerkcentrum: een Goede Rede, waar mensen bij elkaar schuilen. Het was niemand minder dan de Apostel Paulus die op identieke wijze tijdens een zware storm rust vond op een plek genaamd "Goede Havens" ofwel "Goede Rede", een haven aan de zuidoost kust van het eiland Kreta. Het was al halverwege de zevende maand, dus laat in het jaar. Het was inmiddels niet zeker of het nog verstandig was om verder te varen. Op de wandschildering is het moment afgebeeld waar Paulus de mannen waarschuwde. Uiterst inks zien we Paulus terwijl hij tegen zijn toehoorders zei: "Mannen, ik zie dat deze tocht heel erg moeilijk zal worden. We zullen grote schade oplopen. En niet alleen aan de lading. Ook ons leven komt in gevaar."

Fedyushkina en Nikiforva hebben een jaar aan de muurschildering gewerkt. Op 30 augustus werd het kunstwerk door de Commissaris van de Koningin in de provincie Flevoland, de heer Michel Jager, onthuld. De financiering van € 100.000,- is mogelijk gemaakt met bijdragen van het Prins Bernhard Cultuur Flevoland en woningbouwvereniging Groene Stad Almere. Het is na de sculptuur  ́Het Drenken” in Lelystad het tweede grote kunstwerk in Flevoland dat door een Russische kunstenaar is gemaakt. 

 Kunstenaar

Nina Fedyushkina is in 1953 geboren in de Russische plaats Dmitrov. Haar opleiding volgde zij aan de kunstacademie in Dmitrov. Op vele plekken in Europa heeft zij haar werk geëxposeerd. In 2004 schilderde ze samen met haar zus Alexandra Nikiforova de muurschildering op het kerkcentrum de Goede Rede in Almere Haven. In 2006 was er bij het Natuurkunstpark in Lelystad een installatie van haar te zien.