De Krokodil

De Krokodil

Plaats: Almere

Locatie: Muzenpark

Kunstenaar: Renée Reijnders

Materiaal: beton, keramiek

Jaar: 2001

Beschrijving:

Kinderen die rondom het Muzenpark in Muziekwijk woonden startten een handtekeningenactie, onder 350 kinderen, om een speelplek te realiseren. Samen met kunstenares Renée Reijnders maakten de kinderen tekeningen van hun plannen. Veel speelfuncties die de kinderen wilden hebben heeft Reijnders verwerkt in een ontwerp voor een krokodil waar kinderen in, op en door kunnen klimmen. In opdracht van Stichting de Schoor Welzijnswerk Almere heeft de kunstenares het  speel-kunstwerk 'De Krokodil', samen met skatepark top-40 square, in 2001 gerealiseerd. '

In de daaropvolgende jaren raakte het kunstwerk in verval. Na veelvuldige vernielingen aan 'De Krokodil' begon het potje waar de gemeente de reparaties uit betaalt, leeg te raken. De afdeling die onderhoud en herstel aan de speeltoestellen pleegt, wilde van het kunstwerk af. Het voorstel om het te slopen werd door buurtbewoners aangegrepen om in actie te komen. Er werd een plan opgesteld om het speelobject van kwetsbare delen te ontdoen en te voorzien van een nieuwe buitenkant. Leerlingen van het Nautilus College, de Vrije School Raphaël en cliënten van activiteitencentrum Rondo maakten, onderleiding van kunstenares Saskia Burleson van Kunstencentrum de Kunstlinie, mozaïeken die op 'De Krokodil' zijn geplakt. Tijdens de buitenspeeldag op 12 juni 2013 opende wethouder René Peeters het vernieuwde speelobject door een graffiti ‘tag’ op de achterwand van 'de Krokodil' te plaatsen. Deze achterwand is door jongeren die regelmatig in het park komen gemaakt. De jongeren verbinden zich hiermee met 'de Krokodil' en willen er samen voor zorgen dat het kunstwerk heel blijft.

Kunstenaar

Renée Reijnders is op 18 maart 1974 in Tegelen geboren. Zij studeerde van 1992 tot 1999 achtereenvolgens aan de richting 'Atonoom', 'Architectonische vormgeving en Interieur' en 'Beeld Media Technologie' van de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht en Hilversum. Zij houdt zich bezig met kunst in de openbare ruimte, met name interactieve beelden en werkt hierbij regelmatig samen met kinderen en jongeren. Haar objecten hebben vaak de vorm van een dier of een karakter. Op haar website schrijft zij: "Kunst kan gebruikt worden en is er niet alleen om naar te kijken. Humor is een erg belangrijk element in mijn werk".

Laatste Update dinsdag, 14 oktober 2014