Fantasievogel

Fantasievogel
Fantasievogel Fantasievogel Fantasievogel Fantasievogel Fantasievogel

Plaats: Almere

Locatie: Athene Plantsoen 1

Kunstenaar: Frans van der Ven

Materiaal: rvs, cortenstaal, plastic

Jaar: 2013


Beschrijving:

Op 8 juni 2013, de dag dat Majoor Bosshardt 100 jaar geworden zou zijn, werd het startschot gegeven voor het buurtsteunpunt 'Bij Bosshardt', een initiatief van Woon- en Zorgcentrum Buitenhaeghe. 'Bij Bosshardt' richt zich op de buurt. Iedereen in de wijde omgeving is welkom voor een kop koffie, een praatje of een leuke activiteit. Zo stimuleert 'Bij Bosshardt' buurtbewoners om activiteiten met elkaar te ondernemen, met elkaar in gesprek te gaan en elkaar te helpen waar nodig. In Almere Buiten is het 23ste buurtsteunpunt van het Leger des Heils in Nederland gerealiseerd.

'Bij Bosshardt' werd open verklaard middels het doorknippen van een lint, waardoor de toegang tot het voorplein vrij kwam. Daar onthulde de heer Joop Appel, oud-chauffeur van Majoor Bosshardt en bewoner van Zorgcentrum Buitenhaeghe, samen met wethouder Ineke Smidt en algemeen directeur envoy Cornel Vader, een kunstwerk. Het kunstwerk 'Fantasievogel' werd door de vrienden van Buitenhaeghe aan het buurtsteunpunt geschonken. Het 4,5 meter hoge kunstwerk is door kunstenaar Frans van der Ven gemaakt van cortenstaal, roestvrijstaal en electriciteitsdraden. 'Fantasievogel' heeft een rode snavel, lange, kleurige 'staartveren' en kan net als een kerkhaan draaien op de wind.

Kunstenaar

Frans van der Ven is in 1955 in Arnhem geboren. Na het Gymnasium van het Aartsbisschoppelijk Klein Seminarie te Apeldoorn heeft hij zijn opleiding genoten aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede. Reeds van jongs af aan kon hij het niet laten om van alles met zijn handen te maken. Als kind was Van der Ven al een vervent dierenliefhebber en op de academie maakte hij zijn eerste dierportretten. Met de onthulling van zijn Kiekendief, op 9 januari 1986 door H.M. Koningin Beatrix bij de instelling van de provincie Flevoland, kreeg Frans van der Ven in één klap regionale bekendheid. Sindsdien werkt hij voornamelijk in opdracht van gemeenten, provincie en bedrijven. Sommige werken zijn ontstaan in opdrachtsituaties, andere uit pure aandrang om iets te creëren, zonder opdrachtgever. Altijd is de natuur de inspiratiebron. Specifiek hierbij is de geboeidheid van Frans van der Ven door de manier van bewegen, die eigen is aan het schepsel. Deze beweging brengt hem er soms toe een beeld te laten balanceren op de voorkant van een voet of de tip van een vleugel. Sinds 1982 woont en werkt hij in Almere.

In Epse is het Herdenkingsmonument Oxerhof van de hand van Frans van der Ven. In Amersfoort vind je het kunstwerk ‘Korenwolf, in Lelystad vind je in de hal van het Provinciehuis een bronzen ‘Kiekendief’, het symbool van de provincie Flevoland. In het genmeentehuis van Dronten en Emmeloord zijn replica's te vinden. In het Nieuw Land Erfgoedcentrum hangt een portretreliëf van zijn hand. Op Urk zijn twee kunstwerken van Van der Ven te vinden: 'Straatmozaïek' en 'Vissen'. In Almere staan de kunstwerken  'Zeven Zwaluwen', 'Fantasievogel' en 'Markers TIJDpad Zenith'. Tevens maakte Frans van der Ven voor Almere het bronzen relatiegeschenk 'De Hara'.