zonder titel

zonder titel
zonder titel zonder titel zonder titel zonder titel zonder titel zonder titel

Plaats: Almere

Locatie: Gitaarstraat

Kunstenaar: Rob Groot Zevert

Materiaal: plaatstaal en aluminiumoxideverf

Jaar: 1992

Beschrijving:

Kunstenaar Rob Groot Zevert werd door Woningbouwvereniging Groene Stad Almere uitgenodigd een kunsttoepassing te ontwerpen voor een U-vormige hofje aan de Gitaarstraat in Muziekwijk. Groot Zevert ontwerpt een open wand die aansluit bij de begrippen openbaarheid en intimiteit. De wand creëert in het publiek toegankelijke hofje een meer private sfeer voor aanwonenden. In januari 1992 verwoordt hij het als volgt in een toelichting bij zijn schetsontwerp. “Het openbare gedeelte, vóór de wand, ontvangt de bezoeker met een blik achter de schermen die toegang geeft tot het hart. Het intieme gedeelte, achter de wand, gunt de ‘bewoner’ een weidse blik op het openbare... Samenhang tussen de wand en het hofje geven het beeld zijn specifieke maat en schaal en bepalen uiteindelijk zijn situering. Plek en plaats krijgen hier hun betekenis”.

Het kunstobject is een open half ronde wand van 3 meter hoog en 9,15 meter lang. De wand met dertien verticale vlakken van gelakt plaatstaal is verdeeld in drie horizontale lagen, waarvan het onderste deel gesloten en de bovenste twee delen transparant zijn. Het hofje wordt zodoende in een besloten- en een openbaar stuk opgedeeld. Vanuit het besloten deel hebben de bewoners een weids zicht op de openbare ruimte.

Kunstenaar

Rob Groot Zevert is in 1965 geboren. Hij studeerde in 1991 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem, faculteit Beeldende Kunst en faculteit Architectonisch Vormgeving/Monumentaal. Samen met Melle Smets en Hans Jungerius richt hij in 1999 het kunstenaars collectief G.A.N.G. op.

Groot Zevert is beeldend kunstenaar, ontwerper, organisator, producent en adviseur van beeldende kunst en beeldende kunstprojecten. Hij produceert kunstwerken, toegepaste kunst en installaties, waarbinnen commentaar op ruimtelijkheid en ruimtegebruik een constante factor vormt.

Laatste Update woensdag, 29 juli 2015