Up-Stairs

Up-Stairs
Up-Stairs Up-Stairs Up-Stairs Up-Stairs Up-Stairs Up-Stairs Up-Stairs Up-Stairs

Plaats: Almere

Locatie: Almere centrum

Kunstenaar: Ira Koers

Materiaal: diverse materialen

Jaar: 2000 - 2006


Beschrijving:

Rem Koolhaas ontwierp het masterplan voor het stadshart van Almere. Uitgangspunt is dat het nieuwe stadscentrum uit 2 gescheiden werelden bestaat die de namen boven- en beneden wereld hebben gekregen. Beneden zijn er parkeergarages en busverkeer. Op sommige plaatsen bevinden zich winkels. Boven is bestemd voor winkelen, uitgaan en wonen. Hier en daar worden deze 2 werelden verbonden door een trap of lift.

Bij drie van deze plekken rondom gebouw de Citadel ontwierp Ira Koers onder de titel ‘Up-Stairs’ drie heel verschillende trappen. De kunstenares heeft zich laten inspireren door trappen in Italiaanse en Spaanse steden. De zogenaamde Spaanse trappen (ook wel luie trappen genoemd) zijn ook toegepast in het Stadshart. Brede treden waar je op kunt stappen maar ook op kunt zitten, zodat het lijkt of je in een theater zit. De tribunetrap is geen functionele trap om letterlijk op een ander niveau te belanden, maar een exemplaar dat nergens heen gaat en alleen bedoeld is als plek om te kijken en gezien te worden. De multifunctionele trap is tegelijkertijd trapleuning en bank. De derde is een trap waar je kunt kiezen of je je lopend, zwevend of rollend verplaatst. De trappen zijn niet alleen doorgangsroutes, maar ook ontmoetingsplekken en plekken waar je gewoon tot rust kan komen en genieten van de zon of het uitzicht. In alle drie komt de sociale functie van trappen goed tot uitdrukking.

Kunstenaar

Ira Koers is in 1970 in Delft geboren. Zij studeerde van 1990 – 1995 architectuur aan de Rietveld Academie in Amsterdam en is sinds 1996 werkzaam als zelfstandig architect. Na een samenwerking van zeven jaar met andere architecten, richtte zij in 2003 bureau Ira Koers op. Ira Koers is interieur architect en realiseerde diverse architectuur, interieur en openbare ruimte projecten, waaronder het Tuimelhuis, een woongebouw op IJburg, stadswoningen in Haarlem en het vakantiehuis Merry-Go-Round in Ruinen (Drenthe). Met Merry-Go-Round won zij in 2009 een Dutch Design Award.

Ira Koers is docent aan de Academie van Bouwkunst en de Rietveld Academie in Amsterdam.