Gedicht Almere

Gedicht Almere
Gedicht Almere Gedicht Almere Gedicht Almere

Plaats: Almere

Locatie: Koraalstraat

Kunstenaar: Maria van Daalen

Materiaal: letters op baksteen

Jaar: 2012


Beschrijving:

In het najaar van 2005 ging de dichteres Maria van Daalen in Almere wonen. Al snel kreeg Maria door dat de woningcorporatie Alliantie Flevoland gedichten op huizen plaatste. Toen zij bij de Alliantie navraag deed bleek dat ook zij gedichten kon toevoegen. Directeur Maarten Pel van woningcorporatie Alliantie Flevoland onthulde op 28 februari 2009 twee gedichten op de zijgevels van twee woonblokken in de Regenboogbuurt. “Almere” is te zien in de Koraalstraat en “Thuis” in de Sepiastraat.

 

De zwanen zwemmen windstil in Almere.

Rietkragen fluisteren. Het avondlicht

schildert de grote ruime hemel dicht

met kleurig goud tussen de wolkenveren.

 

Zilveren vliegtuigen die hoog passeren,

worden elk een knipogend landingslicht,

een nieuwe ster. De nacht heeft geen gewicht.

Een vleermuis tuimelt langs de coniferen.

 

Het lijkt zo makkelijk: maak hier een stad.

Gewoon wat huizen, bomen, wegen, mensen.

Het land uit zee ligt open, krijgt een naam.

 

Op zand met schelpen groeit een tuin, langzaam.

Tussen de werkelijkheid en de wensen

maken we dagelijks ons eigen pad.

 

Maria van Daalen schreef dit sonnet toen zij net in Almere woonde. Een sonnet of klinkdicht is een gedicht van veertien regels. Het bestaat uit twee strofen van vier regels (kwatrijn) en twee strofen van drie regels (terzine). De twee kwatrijnen vormen samen het octaaf en de twee terzinen heten samen het sextet. Tussen het octaaf en het sextet is er een wending in het gedicht. Het rijmschema is klassiek; abba / abba / cde /edc.

Kunstenaar

Maria van Daalen, pseudoniem van Maria Machelina de Rooij, werd op 8 juli 1950 in Voorburg geboren. Na haar eindexamen gymnasium studeerde zij van 1971 - 1983 aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Aanvankelijk studeerde zij rechten maar stapte over naar Nederlandse taal- en letterkunde met als specialisme de middeleeuwse hoofse liedkunst. Haar eerste gedichten publiceerde zij in 1985 in het tijdschrift Raster 34. Haar debuutbundel ‘Raveslag’ verscheen in mei 1989 en werd in 1990 genomineerd voor de C. Buddingh’ prijs. Van Daalen was van 2006 - 2011 docent Poëzie aan de Schrijversvakschool Amsterdam..

In Almere Buiten staan twee gedichten van haar op de muur van twee woningen. Een ander gedicht staat op een muur van NIAS (Nederlands instituut voor gevorderde studie in de geesteswetenschappen en de sociale wetenschappen) in Wassenaar.

Maria van Daalen woont sinds 2005 in Almere Buiten.