Present

Present
Present Present Present Present Present Present Present

Plaats: Almere

Locatie: Koningin Beatrixpark

Kunstenaar: Jerome Symons

Materiaal: muschelkalkzandsteen

Jaar: 1990


Beschrijving:

In het Koningin Beatrixpark staat, een beetje afgelegen, een kunstwerk van de Arnhemse kunstenaar Jerome Symons. Het is het kleinste kunstwerk in het park.

In de jaren negentig van de vorige eeuw gebruikte de Dienst kunstzaken van de gemeente Almere herhaaldelijk het begrip genius loci in haar opdrachtenformulering. Symons laat met dit kunstwerk zijn interpretatie van de term genius loci zien. De kunstenaar heeft de sculptuur gehouwen uit blauwgrijs tot grijsbeige gekleurde brokken muschelkalkzandsteen. Het kunstwerk bestaat uit een stapeling van twee organische vormen en eengeometrische vorm. In de bovenste steen is het woord PRESENT uitgehouwen. De betekenissen van het woord zijn fascinerend: het aanwezig zijn op een plaats, de tegenwoordigheid van tijd en een geschenk. Symons zegt: “Mijn werk beeldt het hier en nu uit. Het laat aan de beschouwer over wat je er precies bij moet denken”.

Kunstenaar

Jerome Henricus Wilhelmus (Jerome) Symons werd op 27 september 1949 in Nijmegen geboren. Van 1971 tot 1974 volgde hij zijn opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Na deze opleiding volgde hij in Utrecht nog een jaar een traditionele vakopleiding steenhouwen.

Symons maakt sculpturen, video-installaties en ruimtelijke ontwerpen. Recentelijke sculpturen en installaties van hem zijn over de gehele wereld te vinden. Zo bestaat zijn project, ‘Short Story’ (Garderen, juni 2007), uit een bushokje in American Diner stijl met een jukebox die korte verhalen afspeelt. In andere beelden gebruikt hij materialen als aluminium, staal, glas en brons. De beelden zijn veelal opgebouwd uit verschillende delen die een zelfstandige indruk maken, maar bij elkaar gevoegd, elkaars noodzakelijke aanvulling blijken. Maar zijn liefde voor natuursteen, het materiaal waarmee hij als beeldhouwer is begonnen, is hij altijd trouw gebleven. In 2010 werd in Bergen op Zoom het kunstwerk 'Deel dit Moment' geplaatst, twee 2,5 m hoge letters van graniet, die samen NU vormen. In de twee letters zijn 48 ronde schijven natuursteen verwerkt die afkomstig zijn uit een herkomstland van een inwoner uit Bergen op Zoom.