Ik ben buiten

Ik ben buiten
Ik ben buiten Ik ben buiten Ik ben buiten Ik ben buiten Ik ben buiten

Plaats: Almere

Locatie: Evenaar

Kunstenaar: Siemen Bolhuis, Hein Walter

Materiaal: cortenstaal

Jaar: 2009

Beschrijving:

Aan de Evenaar in Almere Buiten tref je een bijzondere combinatie van kunst en natuur aan. De Evenaar is een 3 km lange weg. Tussen de rijstroken is een groenstrook van 50 meter waarin een arboretum (een bomententoonstelling) is aangelegd.

In 2006 is het plan opgevat om het arboretum uit te breiden tot een poëtisch arboretum. In het projectplan stond geschreven dat er acht gedichtenplaten van cortenstaal zouden worden gelegd bij acht verschillende bomen, zodat er een gedichtenroute zou ontstaan. Het plan bestond uit drie delen.

Voor het eerste deel is er een wedstrijd uitgeschreven voor Almeerse dichters om bij vier verschillende bomen gedichten te schrijven. Die wedstrijd werd gewonnen door Rim Sartori, Annemieke van Rooijen, Annemarie Beeker en Dorine Ratulangie. In juni 2007 zijn die vier platen onthuld.

Voor het tweede deel werd het kunstenaarsduo Siemen Bolhuis en Hein Walter gevraagd om een kunstwerk te ontwerpen waarin woord en beeld elkaar zouden versterken en de woorden bovendien gelezen moesten kunnen worden als een poëtische verantwoording van het gebied, de Evenaar. Dat resulteerde in het kunstwerk “Ik ben buiten” dat tijdens het Evenaar festival op 13 mei 2009 werd onthuld.

Ik ben buiten.

Wij zijn buiten,

we maken het samen.

wij zijn de ziel, de geestkracht van de stad,

wij zijn de scholen, de huizen, de bomen,

wij zijn de ademhaling van de straten,

de belichaming van ruimte,

wij zijn de wereld.

De evenaar is onze ruggengraat,

de horizon die alles raakt en ons omvat.

Hierdoor kunnen we opstaan, lopen en stilstaan,

het maakt onze vrijheid, het biedt ons groei en beweging.

Het is onze tuin, ons uitzicht, ons innerlijk landschap,

we mogen er spelen en rusten, spannen, ontspannen.

Het is ons gewerveld arboretum,

ons uitgestrekt lengtebos.

We hebben plaats genoeg om lang te blijven.

Lees met ons mee, kijk door nieuwe ogen,

hier wordt eenheid geschreven.

Loop met ons op, loop door de verte,

hier staat alles van verre dichtbij,

bomen uit vreemde klimaten tezamen,

hier in ons midden thuisgekomen.

kom binnen, wees welkom,

wees buiten.

Het kunstwerk is gemaakt van 12 mm dik cortenstaal en is 2,50 m hoog en 1,50 m breed. De gedichtenplaat staat in het midden van de Evenaar ter hoogte van de Makkasarweg.

In 2010 werd het laatste deel van het projectplan gerealiseerd: dichter Hein Walter had daarvoor een werkwijze ontwikkeld om gedichten te schrijven samen met verschillende groepen die wonen of werken aan de Evenaar. Dat werden de bewoners van de seniorenflat aan de Palembangweg, leerlingen van basisschool De Dukdalf en leerlingen van het Buitenhout College. Op 23 juni 2010 werden de drie laatste gedichtenplaten feestelijk onthuld.

kunstenaars

Siemen Bolhuis is in 1956 in Soest geboren. Als kind wist hij al dat hij beeldhouwer wilde worden. Hij studeerde van 1975 - 1981 aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede. Sinds 1981 woont en werkt Bolhuis in Almere. Op zijn website zegt hij over zichzelf: “steeds opnieuw komt er iets uit mijn handen dat me verwondert en enthousiast maakt”.
Bolhuis werkt veelal aan de hand van opdrachten, de vraag van een opdrachtgever creatief te beantwoorden ligt in zijn aard. Af en toe maakt hij beelden die niet uit een opdracht voortkomen.

Sinds 2005 werkt Bolhuis, daar waar mogelijk is, samen met de dichter en beeldend kunstenaar Hein Walter.

In Almere-Stad vind je voor het Nuon kantoor het kunstwerk "Blad". Ook de hekken van de Rabobank zijn door Bolhuis vervaardigd. Verder staat in Almere-Stad de beeldengroep "Bedrijfskring", aan de Uithof "Hestia" en in de tuin van het natuureducatie centrum het Eksternes het kunstwerk "De windroos". Aan de Evenaar staat het kunstwerk "Ik ben buiten", op de Hospitaalpromenade "Voortvarend" en bij het scheepswrak aan het Fischerpad staat ook een kunstwerk. Op Urk vind je twee kunstwerken "de Toekomst van Urk" en "de Wereld van Urk". In de binnentuin van woonzorgcentrum de Regenboog in Dronten staat "Pomum Granny".

Ook buiten Flevoland is werk van Bolhuis te vinden, in Weesp staat het kunstwerk Weespermoppenbakker (1989). In Amsterdam werd in 1986 op het Leidseplein een kunstwerk van Wim Kan en Corrie Vonk geplaatst, dat in 1997 in Den Haag is geplaatst. In Enschede staat het kunstwerk "Eikenblad" (1997).

Hein Walter is in 1962 geboren in Leiden. De in Almere wonende dichter en beeldend kunstenaar werk vaak samen met beeldhouwer Siemen Bolhuis.

Laatste Update maandag, 02 mei 2011