De automonteur
Plaats: Almere
Locatie: Markerdreef / Spoordreef
Kunstenaar: Peter de Leeuwe
Materiaal: brons
Jaar: 2002
Beschrijving:
Voor autobedrijf Jedi staat op een sokkel het bronzen beeld van een automonteur die gebogen staat over een gereedschapswagen. Het beeld is gemaakt door kunstenaar Peter van Leeuwe ter gelegenheid van de eerste verkiezing '1e Autotechnicus van Flevoland'. Sinds 2002 wordt, op initiatief van Judith van Essen-Olst, jaarlijks de wedstrijd '1e Autotechnicus van Flevoland' gehouden in de werkplaats van autobedrijf Jedi. Tijdens de wedstrijd strijden de finalisten om de titel. Zij wonen in Flevoland, zijn allen opgeleid door ROC Flevoland in Lelystad of ROC Landstede in Harderwijk en kwamen eerder door een voorselectie. Naast een deelname aan een kennisquis voeren de technici een aantal opdrachten uit aan van te voren geprepareerde auto’s. Een jury beoordeelt de jonge monteurs op de uitvoering van de opdrachten en let onder andere op klantgericht werken, vakbekwaamheid en werkhouding. De winnaar krijgt, naast een geldprijs, een Award in de vorm van een kleine replica van het kunstwerk 'De automonteur'.
Kunstenaar
Peter de Leeuwe werd als Peter van Fuchs op 1 mei 1942 in Den Haag geboren. Hij volgde op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst in Den Haag de richting beeldende kunst.
In 1965 vestigde, toen nog, Peter van Fuchs zich als zelfstandig beeldhouwer in Amsterdam. In 1966 kreeg hij de Jacob Maris Jeugdprijs. Zijn verzoek aan de koningin tot wijziging van de naam Van Fuchs in de naam De Leeuwe werd bij Koninklijk besluit van 20 december 1966 toegestaan. In 1967 ontving Peter de Leeuwe de aanmoedigingsprijs van het Buys van Hultenfonds. In 1972 begon hij tevens als kunstschilder. Volgens De Leeuwe liggen beeldhouwen en schilderen dicht bij elkaar. "Wat je niet goed in een beeld kunt uitdrukken lukt vaak wel in een schilderij en omgekeerd".
Peter de Leeuwe maakte o.a 'De helpende brandweerman' (1991) in Leusden, 'De automonteur' (2002) in Almere, 'Alice en de Koning' (2009) voor het centrum voor denksporten in Bunschoten-Spakenburg en het standbeeld van Majoor Bosshardt (2013) op de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam