Theatraal

Theatraal
Theatraal Theatraal Theatraal

Plaats: Almere

Locatie: Oosterdreef/Voorstraat

Kunstenaar: Frea Lenger

Materiaal: staal en perspex

Jaar: 2010

Beschrijving:

Op de rotonde Oosterdreef / Voorstraat staat het kunstwerk ‘Theatraal’. Het object van 350 x 150 x 10 cm. bestaat uit gezichten in een rood stalen frame met poedercoating. De perspex vormen zijn afwisselend rood en geel aan de voor- en achterzijde. Dat geeft een wisselend effect op de rotonde. De gezichten zijn en profil geportretteerd. Aan beide zijde van het kunstwerk is zowel een positieve vorm als een negatieve vorm te onderscheiden. 

Het kunstwerk, dat als richtingaanwijzer dient, is mogelijk gemaakt door woningbouwvereniging de Alliantie. De gezichten kijken in de richting van het kunstencentrum Corriosa in Almere Haven en naar theater De Roestbak. Voor dit theater realiseerde de Almeerse kunstenares Frea Lenger het kunstwerk Theatraal, dat bij de ingang van de theaterzaal in de hoge vide hangt. In 2000 werd Lenger door de toenmalige woningbouwvereniging 'Groene Stad', tegenwoordig Alliantie, gevraagd om een kleurrijk ruimtelijk kunstwerk te ontwerpen voor hun kantoorgebouw Corriosa. Het werd een mobiel die bestaat uit drie gezichtsvormen die van perspex gemaakt zijn. De twee buitenste daarvan zijn gelijk aan het ontbrekende deel van het object op de rotonde.

De kunstenares benaderde de Alliantie Flevoland met het idee om van het overgebleven materiaal een tweede kunstwerk te maken. Zij maakte een aantal voorstellen waaruit het nu uitgevoerde werk werd gekozen. Het object, dat ook de titel Theatraal kreeg, is op 27 november 2010 onder het toeziend oog van Lenger op de rotonde geplaatst. Vanwege verbouwingswerkzaamheden van de Roestbak in 2014 is het mobiel Theatraal tijdelijk verwijderd. Sinds februari 2016 hangt het weer op zijn oude vertrouwde plek in de vide bij de ingang van de bibliotheek.

Kunstenaar

De kunstenares Frea Augusta Lenger, geboren op 20 oktober 1943 in Eemnes, studeerde van 1964 - 1968 aan de Rietveld Academie in Amsterdam voor tekenlerares. In 1980 volgde zij bij de Nederlandse Opera Stichting een opleiding grime en in 1981 volgde zij een cursus beeldhouwen bij Theo Mulder. Sinds 1981 woont en werkt ze in Almere. Aanvankelijk lag de nadruk op schilderen. In 1990 won zij echter een prijsvraag voor een ruimtelijk werk voor de hal van gezondheidscentrum 'de Binder' in Almere-Buiten. Dat was de start voor verdere ontwikkeling van ruimtelijke objecten. Vanaf dat moment werden ook haar schilderijen steeds monumentaler.

Voor Lenger zijn maatschappelijke verhoudingen en relaties belangrijke uitgangspunten. Als inspiratie gebruikt ze gebeurtenissen die ze ziet in de wereld om haar heen of gezien heeft op haar reizen. Communicatie zoals communicatie tussen mensen, tussen kunstenaar en beschouwer en tussen beschouwer en kunstwerk is een steeds terugkerend thema. Lengers werk bestaat uit de disciplines schilderijen, grafiek en ruimtelijk werk, waarvan schilderen en ruimtelijk werk de twee belangrijkste zijn. Haar beelden zijn duidelijk vanuit de tweede dimensie ontstaan, niet vanuit massa en volume opgebouwd maar vanuit een vertaling van twee- naar driedimensionaal. In haar werk speelt transparantie een grote rol en staan materiaalkeuze, kleurkeuze en toegepaste techniek in dienst van de betekenis en communicatieve kracht van het kunstwerk. Het materiaalgebruik, perspex, gaas, metaal en hout, is typerend voor de balans tussen duurzaamheid en transparantie van het beeld.

Laatste Update zaterdag, 27 augustus 2016