City Life

City Life
City Life City Life

Plaats: Almere Haven

Locatie: Kruisstraat

Kunstenaar: Monaa van Vlijmen

Materiaal: verf

Jaar: 2008


Beschrijving:

Op de kopgevel van een flat aan de Kruisstraat in Almere Haven prijkt de muurschildering ‘City Life’. Beeldend kunstenaar Monaa van Vlijmen maakte het kunstwerk in opdracht van Woningcorporatie Alliantie Almere. Het kunstwerk is 8,60 x 8,40 meter groot en is een ruimtelijke structuur van door elkaar groeiende groenen takken. De voorstelling verwijst naar het thema liefde. Op sommige knooppunten valt roze licht, deze punten vormen een hart. Van Vlijmen duidt hiermee op de ambivalentie van het thema. "Geen rozen zonder doorns".

Kunstenaar

Monaa van Vlijmen is op 17 mei 1951 in Heemstede geboren. Haar vader is de beeldhouwer en edelsmid Jos van Vlijmen. Van 1968 tot 1972 volgde zij haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam waar zij eindexamen deed in grafisch ontwerpen. Kunst loopt als een rode draad door het leven van Moona.

Na haar opleiding ging Van Vlijmen naast aquarelleren en sieraden maken zich richten op TV animaties en vrij werk. In 1979 komt ze parttime in dienst op de grafische afdeling van de NOS. Van 1979 tot 1982 was zij docent aan de Rietveld Academie waar zij les in vorm en kleur gaf. Van 1982 tot 1990 werkt Van Vlijmen samen met onder andere regisseur Raymond Legué van Sesamstraat audiovisueel productiebureau Beeldenstorm.

Sinds 1996 heeft zij zich toegelegd op olieverf schilderijen, aquarellen en tekeningen en is zij fulltime beeldend kunstenaar. Haar schilderijen zijn niet onder een stijl te vatten. De werken hebben iets weg van magisch realisme altijd met een duidelijke figuratieve inslag en gebaseerd op de natuur. De karakteristieke portretten van schapen roepen een emotioneel gevoel bij de aanschouwer op. Haar landschappen zijn vaak indringend en overdonderend en soms intens verstild.